Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ungdomstegneserie om spiseforstyrrelse er et safe space, som kunne bruge mere kant

Raina Telgemeier skildrer ligefremt og besnærende effektivt sin egen angstfulde ungdom med en fintfølende sans for de konflikter, spændinger og åbninger, der opstår mellem unge mennesker i tegneserien ’Kvalme’, som endelig er oversat til dansk
Kultur
29. oktober 2021
Raina Telgemeier skildrer ligefremt og besnærende effektivt sin egen angstfulde ungdom med en fintfølende sans for de konflikter, spændinger og åbninger, der opstår mellem unge mennesker i tegneserien ’Kvalme’, som endelig er oversat til dansk

Forlaget Cobolt

Raina Telgemeier er en af de mest succesrige tegneserieskabere i verden lige nu. Hun har nærmest egenhændigt skabt en ny mainstream inden for amerikansk tegneserie ved at finde et bredt publikum på young adult-markedet. Hendes bøger har solgt i små 14 millioner eksemplarer over de sidste ti år og har løbende toppet bestsellerlisterne. Nu er hun endelig tilgængelig på dansk.

Kvalme viser hvorfor. Hun tapper i ren form sine oplevelser som ung og videregiver dem i eminent genkendelig, legende let fortalt form. Bogen udkom på originalsproget under titlen Guts forrige år og er den tredje i en selvbiografisk trilogi, der også omfatter Smile (2014) og Sisters (2015), som man må formode også er under forberedelse på dansk. Sidenhen kan man forestille sig, at hendes fiktioner Drama (2012) og Ghosts (2016) også kunne blive aktuelle.

Vi følger den unge Raina, som går i fjerde klasse, »en stor klamhedskonkurrence«, hvor barnligt drilleri ofte centreret om kropsvæsker går i spænd med pubertetens gryende selvbevidsthed og tvivl. Hun oplever alvorlige mave- og tarmproblemer med smerter og diarré og ikke mindst en intens angst for opkast til følge. Det fører til panikanfald og begyndende spiseforstyrrelser. Lægerne konstaterer, at hun er sund og rask, så hun finder efter nogen tid og med støtte fra sine forstående forældre hjælp hos en terapeut. Senere har hun fundet ud af, at hendes diagnose er emetofobi, angst for opkast, som er et ganske almindeligt, men ikke derfor trivielt problem.

Forlaget Cobolt

Klare symboler

Styrken i Telgemeiers skildring er i dens præcision – selv om man ikke deler hendes diagnose, vil mange kunne genkende de angstsymptomer, hun beskriver så indlevende. Disse er skildret som stigende, bleggrønne bølger omkring hende, der kruser i en malstrømagtig, tyngende hvirvel af ord, som signalerer panisk tankestrøm:

»Bange for læger, bange for nåle, bange for dårlige karakterer … SLANGER, SMERTE, DRUKNING, KVÆLNING, DÅRLIG TIL MATEMATIK, DØD.«

Telgemeiers streg er enkel, prunkløs og rund, figurerne bøjeligt udtryksfulde. Braden Lambs computerfarvelægning er en anelse steril, men understøtter hele tiden klarheden i de luftigt komponerede billeder, der stiller skarpt på det essentielle og udelader resten. Symboler og ideogrammer, talebobler med billeder snarere end ord og billedforløb, der illustrerer idéer eller koncepter, bruges økonomisk og virkningsfuldt. Rainas tankeboble signalerer ved balloner og serpentiner glæde over klassens plageånds fravær, mens hendes mave afslører modsatrettet skam og empati med regnskyer og et knust hjerte. En anden sekvens illustrerer terapeutens tiskala for panikanfald: Fra et hævet øjenbryn til skrigende fortabelse på en måde, der samtidig understreger, at vor hovedperson er bekendt med hvert et trin på skalaen.

Forlaget Cobolt

Sans for de unge

Det er ikke smukt, men ligefremt og besnærende effektivt, og Telgemeier har fintfølende sans for de konflikter, spændinger og åbninger, der opstår mellem unge mennesker: Veninden, der pludselig er lige lovlig venskabelig over for rivalen; sorgen og uvisheden over en nært forestående flytning til et andet, ukendt kvarter; fortabelsen i at sidde og tegne serier sammen.

Kvalme er en bog, som tilstræber solidaritet med alle, der føler angst og usikkerhed, og det gør den eminent godt og underholdende. Man kan indvende, at den i modsætning til meget af den bedste børnelitteratur savner egentlig kant. Konflikterne er ikke større, end at de kan overkommes, og det hele udarter sig varmt og betryggende. På Raina Telgemeiers efterord kan vi forstå, at hun stadig kæmper med angst og emetofobi, men denne mere dystre realitet er nedtonet i en bog, som i sidste ende måske lidt for gerne vil udgøre et safe space for sine læsere.

’Kvalme’. Oversat af Dennis Jacob Rosenfeld. Af Raina Telgemeier. Cobolt. 199,00 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her