Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

USA og Iran har ikke altid hadet hinanden. Meget af tiden har deres forhold været gensidig fascination

I dag virker det, som om USA og Iran har hadet hinanden altid. Men det er blot en undtagelsestilstand i historien. Det er et af argumenterne i John Ghazvinians seneste udgivelse, der beskriver 300 års gensidig fascination mellem de to lande
I slutningen af 1800-tallet led USA under borgerkrig og økonomisk nedbrud, og derfor røg udenrigspolitik ned i bunden af prioriteringslisten. Men ikke desto mindre blev perserne mere og mere fascinerede af alt, der emmede af USA. På billedet ses tidligere Shah af Persien og Dronning Soraya på The Queen Marys Verandah Grill på deres besøg i Southampton fra New York, den 16. februar 1955.

I slutningen af 1800-tallet led USA under borgerkrig og økonomisk nedbrud, og derfor røg udenrigspolitik ned i bunden af prioriteringslisten. Men ikke desto mindre blev perserne mere og mere fascinerede af alt, der emmede af USA. På billedet ses tidligere Shah af Persien og Dronning Soraya på The Queen Marys Verandah Grill på deres besøg i Southampton fra New York, den 16. februar 1955.

Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Kultur
22. oktober 2021

De tidligste historiske kilder i John Ghazvinians bog om det historiske forhold mellem USA og Iran er dateret til starten af 1700-tallet, hvor USA’s forfatning endnu ikke var nedskrevet, og ’Den Store Satan’ blot var en håndfuld britiske kolonier i Nordamerika – alt imens Iran var kendt som Det Persiske Imperium.

De fleste bliver nok overrasket over at læse, at USA’s koloniale aviser fulgte med i Persiens politiske affærer i 1720’erne med så stor intensitet, at de sågar beklagede over for deres læsere, når der ikke var noget nyt at berette fra imperiet.

Det kan vi naturligvis ikke med nutidens øjne betragte som objektiv journalistik, men beundringen skyldtes den sensationelle dækning af en konflikt mellem de lovløse pashtunstammer i Kandahar og den siddende persiske konge. Krigen mellem de gode persere og de onde afghanere, som var støttet af de magtfulde osmannere, blev den første fortælling af sin slags, der sensationaliserede den nordamerikanske presse og dens læsere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her