Anmeldelse
Læsetid: 9 min.

ABBA’s ti nye sange er ikke blændende, men nogle gløder smukt

Der er gået 40 år, siden den svenske superpopkvartet ABBA sidst udgav et album. Det kan man både høre og ikke høre på ’Voyage’ – på godt og ondt. Intakt er dog et band, der tilbyder luksuseskapisme, men med den nordiske melankoli som medpassager

Efter 40 år er ABBA tilbage. Vi gennemgår hele deres nye album.

Baillie Walsh

Kultur
8. november 2021

Med alderen bliver man bedre til at tilgive, og tilgivelsen præger ABBA’s nye album Voyage.

Her handler det ikke så meget om den indbyrdes tilgivelse i en kvartet, hvor de to par blev skilt fra hinanden i 1979 og 1981, mens de fortsatte som gruppe indtil 1982. Den tilgivelse er tilsyneladende blevet givet.

De fire svenskere har efter eget udsagn i den anselige mellemtid været gode venner, og, ja, Agnetha Fältskog har børn og børnebørn med Björn Ulvaeus. Så må man ligesom komme sig over sin nid og nag.

Nej, det er en musikalsk tilgivelse. Dét, der i denne anmelders ører har resulteret i en mindre kontrolmanisk tilgang, og lavere standarder i forhold til udkommet af deres samarbejde. Det har gjort deres spritnye og højst uventede, niende album noget mere løst i koderne end noget, de før har præsteret. Der er ikke helt samme gennemførte luksus i produktionerne, og der er ikke det samme forkromede hit- eller klassikerpotentiale.

Det handler således også – for en anmelder og ABBA-gigafan som undertegnede – om at tilgive den svenske kvartet for at sætte en del fødder forkert på de i alt ti sange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

When you’re gone
How can I
Even try
To go on.

https://youtu.be/WVe-9VWIcCo

Hvad har de dog gjort ved deres ansigter?