Anmeldelse
Læsetid: 11 min.

Det grønne projekt på vej væk fra udkanten ind mod midten

Mange i Danmark betragter Tysklands De Grønne som et decideret venstrefløjsparti, der kæmper for sine politiske mærkesager. De seneste års udgivelser om og fra partiet viser imidlertid, at partiet for længst er rykket ind i centrum af det tyske samfund – og derfra forsøger at redefinere det politiske rum. Med en dagsorden, som kan være interessant at følge for Danmark

Oversize valgplakat med De Grønnes Annalena Baerbock og Robert Habeck.

Stefan Boness

Kultur
5. november 2021

Regeringsforhandlingerne er i fuld gang i Tyskland. De tyske socialdemokrater er på vej til at afklare et muligt samarbejde med henholdsvis De Grønne og det liberale FDP, og om nogle uger vil man, hvis alt går efter planen, i de tyske medier se indædte diskussioner om, hvem der fik hvilke mærkesager igennem, og hvem der måtte give sig på hvilke områder. Især partiet De Grønne er interessant at følge. De Grønnes fokus på klimapolitik giver partiet en central rolle i forhandlingerne, og det omtaler meget selvbevidst sin egen rolle i forhandlingerne som den »lim«, der kan holde sammen på de forskellige partier.

Læser man de nyeste bøger og tidsskrifter om De Grønne og partiets vej mod magten, fornemmer man samtidig, at der ligger en større dagsorden bag de realpolitiske forhandlinger: nemlig et forsøg på at redefinere det politiske rum, måske sågar at sætte en helt ny forståelse af det politiske igennem. En ny forståelse, der også handler om at skabe nye forhandlingsrum og politiske alliancer hinsides den traditionelle identitetspolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her