Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Det islandske sildeeventyr ’Tres kilo solskin’ er anledning til et verbalt Tivoli-fyrværkeri

Hallgrímur Helgason når i land, men har vanskeligt ved at styre sin skude mellem gråd og grinebideri
Tiden begyndte at gå, og folk kunne efterhånden ophøre med at bo i gårde af tørv, »udgravede græshøje, nært beslægtede med den grønlandske iglo«, skriver Hallgrímur Helgason i sin prisvindende roman Tres kilo solskin (2018), hvori vi følger den nye tids komme gennem en 13-14-års dreng.

Tiden begyndte at gå, og folk kunne efterhånden ophøre med at bo i gårde af tørv, »udgravede græshøje, nært beslægtede med den grønlandske iglo«, skriver Hallgrímur Helgason i sin prisvindende roman Tres kilo solskin (2018), hvori vi følger den nye tids komme gennem en 13-14-års dreng.

Rpa/SWNS/Ritzau Scanpix

Kultur
3. december 2021

I det nordligste Island, åbent lige ud til det iskolde, barske Atlanterhav, ligger den korte relativt smalle Siglufjord med kælenavnet Siglo. Her udspillede sig i løbet af nogle få hektiske sommeruger lige efter år 1900 et centralt kapitel af landets moderne historie. Et stillestående bonde- og fiskersamfund blev forvandlet til et summende center for det ’sildeeventyr’, der skulle vare helt indtil årene efter Anden Verdenskrig.

På en afsides egn, hvor mennesker før havde hutlet sig igennem hele vintre på høet fra en græsplet og på fisk fra en lille jolle, opstod der på ingen tid en by, hvor folk som noget helt nyt fik rigtige penge for deres arbejde i stedet for som før at kunne bytte sig til varer hos den gnavne lokale købmand. Tiden begyndte simpelt hen at gå, og folk kunne efterhånden ophøre med at bo i gårde af tørv, »udgravede græshøje, nært beslægtede med den grønlandske iglo«, som Hallgrímur Helgason skriver i sin prisvindende roman Tres kilo solskin (2018), hvori vi følger den nye tids komme gennem en 13-14-års dreng.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her