Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

»Man jagter ikke et marked, man skaber det«: Ny serie viser, hvordan griskhed kan slå os ihjel

Danny Strongs fiktionsserie ’Dopesick’ fortæller oprørende og stærkt om den opioidepidemi, der for 10-15-20 år siden ramte USA, slog tusindvis af mennesker ihjel og ødelagde hele byer og lokalsamfund
Den purunge minearbejder Beth (Kaitlyn Dever) skader ryggen og får af sin læge, doktor Finnix (Michael Keaton), ordineret det afhængighedsskabende Oxycontin i Danny Strongs serie om den altødelæggende opioidepidemi, ’Dopesick’.

Den purunge minearbejder Beth (Kaitlyn Dever) skader ryggen og får af sin læge, doktor Finnix (Michael Keaton), ordineret det afhængighedsskabende Oxycontin i Danny Strongs serie om den altødelæggende opioidepidemi, ’Dopesick’.

Disney+

Kultur
16. november 2021

Richard Sackler (Michael Stuhlbarg) vil kurere Amerika for smerte. Han vil udvikle et stof, et opioid, der kan bruges mod moderat smerte i lang tid, fordi, som han siger i tv-serien Dopesick: »Når vi lever med smerte, udlever vi ikke vores sande jeg. Vi udlever ikke vores bedste jeg. Vi lever slet ikke, fordi smerten overdøver vores evne til at tænke, føle og selv elske.«

Året er 1986, og Richard får overtalt sin stenrige familie, familien Sackler, der ejer medicinalgiganten Purdue Pharma, til at investere i udviklingen af et sådant smertestillende middel, der skal kunne fås på recept.

»Man jagter ikke et marked, man skaber det,« som en af hans onkler siger med dollartegn i øjnene. Det handler nemlig ikke kun – hvis overhovedet – om på altruistisk vis at hjælpe amerikanerne, men om at fylde endnu flere penge i familien Sacklers i forvejen dybe, fyldte lommer.

Snart kommer Richard Sacklers nye smertestillende middel, Oxycontin, på markedet, og der går ikke længe, før det begynder at sælge. Under én procent af brugerne bliver afhængige af det, lyder det bedste salgsargument, men det passer ikke, og snart er tusindvis af mennesker i de stater – West Virginia, Tennessee, Kentucky – der lever af tung og farlig mine- og stålindustri, afhængige af Oxycontin. Mange af dem får smadret deres liv, tusindvis dør, og man begynder at tale om en regulær epidemi, der ikke kun ødelægger mennesker, men hele samfund, byer og stater.

Godt skruet sammen

Det er en voldsom og dybt tragisk historie fra det virkelige liv, som vi for nogle år siden dækkede intensivt her i avisen, og som blandt andet har ført til, at Purdue Pharma er gået konkurs, og Sackler-familien i stor målestok har måttet betale erstatning. Den vidste nemlig godt, at Oxycontin var afhængighedsskabende og dermed farligt, men profithunger vandt som så ofte før over medmenneskelighed, før Purdue Pharma blev stoppet af myndighederne og sagsanlæg.

Det er også denne oprørende og stærke historie, som Danny Strong fortæller i fiktionsserien Dopesick, der lige nu kan ses på Disney+, og som er vældig godt skruet sammen. Strong har baseret serien på en bog af journalisten Beth Macy, og han har fortalt, at det var hans egen indignation over Oxycontin-epidemien og Sackler-familiens skånselsløshed, der gav ham lyst til at fortælle historien i fiktionsform. På den måde ville han kunne komme endnu tættere på de forskellige involverede i sagaen og for eksempel forestille sig samtaler mellem eksempelvis Richard Sackler og dennes familie og ansatte.

Hvor meget han end snakker om at udrydde den smerteepidemi, der hærger Amerika, så er det altså ønsket om at sikre familiens indtægter, der reelt driver Richard. Han er en uhyggelig skikkelse, spillet intenst og fremragende af Michael Stuhlbarg; overbevist om det rigtige i sit forehavende og samtidig på jagt efter anerkendelse fra den familie, der altid har set lidt skævt til ham.

Bølge af afhængighed

Den virkelige genistreg i Danny Strongs serie er, at den ikke kun befinder sig på toppen, men faktisk forsøger at skildre et helt samfund, og hvordan det kan gå så galt. Her er lægen Samuel Finnix (Michael Keaton), som til at begynde med er meget skeptisk over for Purdue Pharmas mange positive ord om Oxycontin. Det er simpelthen for godt til at være sandt, mener Finnix, som dog ender med at udskrive recepter på midlet til de af sine patienter, som virkelig har brug for det.

Det har den purunge minearbejder Beth (Kaitlyn Dever), der får smadret ryggen nede i minen, hvor også hendes far arbejder. Og Oxycontin tager hendes smerter på nærmest mirakuløs vis, men fordrer også, at dosen hele tiden øges, og får hun ikke tilstrækkeligt, ja, så kommer abstinenserne og en villighed til at gøre hvad som helst for at få mere Oxycontin eller det, der er stærkere.

Dopesick foregår i tre tidsperioder: I 1980’erne, hvor stoffet bliver udviklet. I 1990’erne, hvor det bliver udbredt takket være effektive sælgere som Billy Cutler (Will Poulter) og mere eller mindre skruppelløse læger og i begyndelsen af 00’erne, hvor det nu så populære Oxycontin har resulteret i en altødelæggende bølge af afhængighed og kriminalitet og endelig får myndighederne på nakken.

Samfundsmæssigt svigt

To offentlige anklagere, Rick Mountcastle (Peter Sarsgaard) og Randy Ramseyer (John Hoogenakker), slår sig sammen med en FBI-agent, Bridget Meyer (Rosario Dawson). Sammen begynder de at udforske Purdue Pharmas, viser det sig, ulovlige markedsføringsmetoder, den korruption, der har sikret virksomheden statslig godkendelse af Oxycontin, og dens generelle uærlighed, når det kommer til stoffets afhængighedsskabende effekt.

Det er ikke nogen hemmelighed, at de to anklagere efter nogle hårde, trange år havde held med deres forehavende – at få skovlen under Purdue Pharma og Sackler-familien – men det er fascinerende at følge med i deres arbejde, ikke mindst fordi man får et indblik i et system, hvor kontrolinstanser er sat ud af kraft, og som i dén grad kan udnyttes, har man penge nok.

Dopesick er en på én gang skræmmende og fascinerende fortælling om, hvad penge kan gøre ved menneskers moral og etik. Hvor langt i hvert fald nogle af dem er til at gå, selv om de ved, at det er forkert. Og hvordan de undervejs misbruger og lyver over for andre, mere altruistiske mennesker, for eksempel doktor Finnix, som så gerne vil hjælpe patienterne i det lokalsamfund, han er en værdsat del af. Serien har således meget på hjerte både menneskeligt og mere systemisk, samfundsmæssigt, også i forhold til (nogle) myndigheders og politikeres enorme svigt.

’Dopesick’ – Skabt og skrevet af Danny Strong. Instruktion: Barry Levinson, Michael Cuesta, Patricia Riggen, Danny Strong. Fotografi: Checco Varese. De to første af seriens otte afsnit kan ses på Disney+. Nyt afsnit hver uge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den skal jeg se. Jeg kan iøvrigt anbefale HBO dokumentaren Crime of the century om Purdue og Sackler familien. Her kommer man bagom bl.a. ledelse og salgsfremmende tiltag som disse monstre skabte.

…og på youtube kan man se høringen fra 2020 hvor kongresmedlemmer meget direkte fortalte familiemedlemmerne fra Sackler hvad de mente om dem, mens de forklarede at de ikke vidste, ikke kunne huske og iøvrigt ikke var ansvarlige….

Anbefaler også toutube klip på ca. 4 minutter House grills Sackler. Her udtrykker kongresmedlemmer sidste år deres utvetydige mening om familien som gemmer sig bag en konkursbegæring og iøvrigt har svært ved at huske og ikke mener de er ansvarlige.

Jeg er lettere forvirret.

Der er et stort behov, for at kunne behandle kroniske smerter og især uden at skabe afhængighed.

De senere års forskning har også vist, at iboprufen og paracetamol har flere også mere alvorlige bivirkninger end troet.

Og smerter går altså hårdt ud over livskvaliteten. Det første afsnit i artiklen er ikke en overdrivelse.

Så behovet er ikke opfundet.

Der hvor Sakler gik meget galt i byen er, at det medikament de skabte, gav afhængighed på samme måde som de gamle opioder og at de løj omkring det.

Læger vil alt andet udskrive et medikament med færre bivirkninger mere villigt, rigeligt og længere til desperate smerteplagede patienter, der også er afhængige af at kunne arbejde i forhold til de gamle medikamenter.
Gamle medikamenter hvor de ved, at længden af brugen påvirker risikoen for udvikling af afhængigheden.

De perfekte omstændigheder til at skabe en afhængighedsepidemi.

Det kunne også være sket i USSR !! Jeg er glad for at leve i et skandinavisk land