Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

»Man jagter ikke et marked, man skaber det«: Ny serie viser, hvordan griskhed kan slå os ihjel

Danny Strongs fiktionsserie ’Dopesick’ fortæller oprørende og stærkt om den opioidepidemi, der for 10-15-20 år siden ramte USA, slog tusindvis af mennesker ihjel og ødelagde hele byer og lokalsamfund
Den purunge minearbejder Beth (Kaitlyn Dever) skader ryggen og får af sin læge, doktor Finnix (Michael Keaton), ordineret det afhængighedsskabende Oxycontin i Danny Strongs serie om den altødelæggende opioidepidemi, ’Dopesick’.

Den purunge minearbejder Beth (Kaitlyn Dever) skader ryggen og får af sin læge, doktor Finnix (Michael Keaton), ordineret det afhængighedsskabende Oxycontin i Danny Strongs serie om den altødelæggende opioidepidemi, ’Dopesick’.

Disney+

Kultur
16. november 2021

Richard Sackler (Michael Stuhlbarg) vil kurere Amerika for smerte. Han vil udvikle et stof, et opioid, der kan bruges mod moderat smerte i lang tid, fordi, som han siger i tv-serien Dopesick: »Når vi lever med smerte, udlever vi ikke vores sande jeg. Vi udlever ikke vores bedste jeg. Vi lever slet ikke, fordi smerten overdøver vores evne til at tænke, føle og selv elske.«

Året er 1986, og Richard får overtalt sin stenrige familie, familien Sackler, der ejer medicinalgiganten Purdue Pharma, til at investere i udviklingen af et sådant smertestillende middel, der skal kunne fås på recept.

»Man jagter ikke et marked, man skaber det,« som en af hans onkler siger med dollartegn i øjnene. Det handler nemlig ikke kun – hvis overhovedet – om på altruistisk vis at hjælpe amerikanerne, men om at fylde endnu flere penge i familien Sacklers i forvejen dybe, fyldte lommer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den skal jeg se. Jeg kan iøvrigt anbefale HBO dokumentaren Crime of the century om Purdue og Sackler familien. Her kommer man bagom bl.a. ledelse og salgsfremmende tiltag som disse monstre skabte.

…og på youtube kan man se høringen fra 2020 hvor kongresmedlemmer meget direkte fortalte familiemedlemmerne fra Sackler hvad de mente om dem, mens de forklarede at de ikke vidste, ikke kunne huske og iøvrigt ikke var ansvarlige….

Anbefaler også toutube klip på ca. 4 minutter House grills Sackler. Her udtrykker kongresmedlemmer sidste år deres utvetydige mening om familien som gemmer sig bag en konkursbegæring og iøvrigt har svært ved at huske og ikke mener de er ansvarlige.

Jeg er lettere forvirret.

Der er et stort behov, for at kunne behandle kroniske smerter og især uden at skabe afhængighed.

De senere års forskning har også vist, at iboprufen og paracetamol har flere også mere alvorlige bivirkninger end troet.

Og smerter går altså hårdt ud over livskvaliteten. Det første afsnit i artiklen er ikke en overdrivelse.

Så behovet er ikke opfundet.

Der hvor Sakler gik meget galt i byen er, at det medikament de skabte, gav afhængighed på samme måde som de gamle opioder og at de løj omkring det.

Læger vil alt andet udskrive et medikament med færre bivirkninger mere villigt, rigeligt og længere til desperate smerteplagede patienter, der også er afhængige af at kunne arbejde i forhold til de gamle medikamenter.
Gamle medikamenter hvor de ved, at længden af brugen påvirker risikoen for udvikling af afhængigheden.

De perfekte omstændigheder til at skabe en afhængighedsepidemi.

Det kunne også være sket i USSR !! Jeg er glad for at leve i et skandinavisk land

Griskhed, ja, da det går op for familien, hvilket indbringende monster, de har skabt - men i seriens optik især 1 persons sygelige optagethed af smertereduktion, tidligt i Syrien antydet som følge af hans egen psykiske lidelse. På den led en endnu værre udstilling af et “sundhedssystem”, der for gode ord og betaling lader et stof klassificere som ikke-afhængighedsskabende alene baseret på firmaets salgsafdelings påstand om stoffets langtidsoptag i kroppen og nul evidens for samme. Hvorefter firmaets sælgere havde frit lejde til at sælge stoffet som sådan over hele USA.

Tidligt i serien…