Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Letlæst Dostojevskij-introduktion viser os, at han skrev om personer og ikke bare ideer

Den førende danske Dostojevskij-kender Tine Roesen har samlet sit enorme overblik over forfatterens liv og værk i en velkomponeret og overskuelig introduktion

Den nye Dostovejskij-introduktion er et tilgængeligt, bundsolidt og autoritativt værk på dansk om en af de allerstørste i litteraturhistorien.

Album / Fine Art Images

Kultur
19. november 2021

Min yndlingsscene i Dostojevskijs forfatterskab finder sted i samtalen mellem Dimitri Karamazov og fru Khokhlakov i Brødrene Karamazov. Dimitri er på desperat jagt efter en finansiel håndsrækning, men den rige frue er ikke lige til at overtale. Han har brug for simple tre tusind, men hun vil give ham langt mere – ved at sende ham til guldminerne! Herfra kan han jo selv tjene langt mere end de tre tusind, det er sikkert og vist, for det har hun nemlig fået klarlagt ved at studere hans gangart gennem den sidste måned. »Naturvidenskaben bekræfter det«, siger den nyomvendte realist lakonisk til den gældsplagede hovedperson.

Scenen genopføres i min erindring efter endt læsning af Tine Rosens vellykkede introduktion til Dostojevskijs forfatterskab. En af hendes gennemgående pointer er nemlig, at Dostojevskijs ry som gravalvorlig, dunkel og indviklet slet ikke dækker forfatterskabets store spændvidde; mindst lige så afgørende er Dostojevkijs store humor, der giver værkerne munterhed, og hvoraf Khokhlakov-scenen altså bare er ét eksempel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her