Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ny podcast undersøger kvinden, der startede en af danmarkshistoriens største hekseprocesser

I en grundigt researchet og velfortalt podcast oprulles historien om Køge Huskors, der var afsæt for en af danmarkshistoriens største hekseprocesser. Og ikke mindst om den kvinde, der startede det hele ved at anmelde sin nabo. Men var Onde Anna ond?
I en grundigt researchet og velfortalt podcast oprulles historien om Køge Huskors, der var afsæt for en af danmarkshistoriens største hekseprocesser. Og ikke mindst om den kvinde, der startede det hele ved at anmelde sin nabo. Men var Onde Anna ond?
Kultur
26. november 2021

På gågaden i Køge hænger der en mindeplade for Køge Huskors. Men der står ikke et ord om de 15 kvinder, der mistede livet som følge af danmarkshistoriens største hekseprocesser, der foregik i den sjællandske købstad i perioden 1612-1615. 11 kvinder blev brændt levende, to begik selvmord, og én forsvandt. Der står blot, at »Her huserede Kjøge Huskors 1608-1615« med henvisning til historien om, at det hus, hvor spidsborgeren Anna Barskiær boede med sin familie, var hærget af uforklarlige hændelser, der blev tilskrevet djævelskab og hekseri.

Man forestiller sig, at den tilfældige turist, hvis de da overhovedet ænser pladen, vil se det som en kuriositet – et levn fra en tid, hvor folk troede på den slags fjollerier. Forfatteren Olga Ravn læser noget andet: »Det er vildt,« konstaterer hun, da hun står foran huset sammen med DR’s radiotilrettelægger Ruth Storm. »Det er jo bødlernes sprog.« 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her