Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Sergej Lebedev beskriver smukt, hvordan det moderne Rusland danser med fortidens spøgelser

’Augustmennesker’ er mesterlig i sin blanding af poetiske naturbeskrivelser, spænding og historisk analyse, og næsten umulig ikke at blive klogere af
Sergej Lebedev er russisk forfatter, journalist og geolog.

Sergej Lebedev er russisk forfatter, journalist og geolog.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
3. december 2021

Det er efteråret 1991, og Sovjetunionen er snart fortid. På Lubjankapladsen i det centrale Moskva bliver statuen af Felix Dzerzjinskji, KGB’s fader, væltet. Det er et år nul, en ny begyndelse. Som det hedder i en af de indledende sentenser i russiske Sergej Lebedevs anmelderroste roman Augustmennesker: »Bronzeafguden var faldet – den løgnagtige fortid var forkastet.«

Den vigtigste lektie, der står tilbage efter læsningen af Lebedevs (der er født i 1981) hæsblæsende roman, der spænder over det første årti i det nye Ruslands historie, er, at det ønske og håb, der bliver indstiftet på de første sider i bogen, var dødt allerede ved fødslen. Den nye historie kom aldrig i gang, og enhver borger kunne ende som marionet i fortsættelsen af fortidens spil.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her