Anmeldelse
Læsetid: 10 min.

To nye bøger giver et nyt blik på kosmopolitten og aktivisten Georg Brandes

Med den litterære kanonisering af Brandes glemmes ofte mindre belyste sider af hans virke: Brandes som kosmopolitisk intellektuel, som politisk aktivist og menneskerettighedsforkæmper. To aktuelle bøger sætter fokus på netop disse facetter af forfatterskabet

Georg Brandes (1842-1927).

Scanpix Danmark

Kultur
19. november 2021

Georg Brandes’ navn hører i dag mest hjemme i skolebøger og litteraters cirkler. Titusindvis af gymnasieelever trækkes hvert år igennem historien om det moderne gennembrud, som er uløseligt forbundet med Brandes og den skandaleombruste forelæsningsrække om Hovedstrømninger i det 19nde Aarhundredes Litteratur, han holdt ved Københavns Universitet i november-december 1871. Og Brandes’ credo om litteratur, der sætter problemer under debat, er i eftertiden blevet en stående vending, som føres frem, nærmest hver gang nogen ønsker at starte en litteraturdebat i Danmark.

Men med den litterære kanonisering af Brandes er der også sket en indsnævring og bortglemsel af andre vigtige sider af hans værk og virke. Brandes som kosmopolitisk intellektuel. Brandes som politisk aktivist og menneskerettighedsforkæmper. To aktuelle bøger sætter fokus på netop disse facetter af forfatterskabet og giver dermed måske også et bud på hans aktualitet og relevans i det 21. århundrede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Gitz-Johansen

Et par forbilledligt informative og interessante anmeldelser.