Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Yan Liankes ’Marv’ er nådesløs moderskabslitteratur fra en fjern og udsat egn

I ’Marv’ kontrasterer det makabre det poetiske
Som læser vender man nervøst siderne i Yan Liankes ’Marv’, for det er en nådesløs fortælling om, at enhver forældregeneration må ofre sig for den næste.

Som læser vender man nervøst siderne i Yan Liankes ’Marv’, for det er en nådesløs fortælling om, at enhver forældregeneration må ofre sig for den næste.

Stine Bidstrup

Kultur
26. november 2021

Yan Lianke (f. 1958), der er en af Kinas mest internationalt anerkendte forfattere, er ikke bare systemkritiker og kendt for sine politiske allegorier – han har også sans for det makabre.

Hovedpersonen i Marv, der har det familieorienterede navn Fjerde Hustru You, lades alene med sine fire »evnesvage« børn, efter hendes mand, Sten You, har begået selvmord. Hun binder børnene til et træ og giver dem nogle spurve og græshopper at lege med, mens hun arbejder i marken, men da hun vender tilbage til marken, mødes hun af dette syn:

»Fuglehovederne og kroppene lå maste, splattet ud i blod, og græshopperne lå kvaste som knust hvidløg. De fire børn var i fuld gang med at gnaske spurveben, vinger, maver, hoveder og hjerner i sig. Deres munde og ansigter var smurt ind i rødt, og der var en stank af blod overalt.«

Senere, da Fjerde Hustru You har ladet sig fortælle, at en suppe kogt på et nært familiemedlems knogler kan helbrede hendes børn, graver hun i en gysende grum scene sin mand, Sten Yous, åregamle grav op, for at bruge hans knogler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her