Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Anton Bruckner forsøgte med sine symfonier at nå ind til det religiøse i mennesket

Ny bog om komponisten Anton Bruckners liv og værk er grundig og informativ, men man savner en mere levende formidling

Peter Ryom skriver også om mennesket Bruckner, der var stærkt autoritetstro og havde en dyb religiøs overbevisning og en underdanighed over for for eksempel Richard Wagner.

Kultur
31. december 2021

»Bruckner? Bruckner? Hvem er han? Hvor bor han? Hvad kan han?« skrev den unge komponist og kritiker Hugo Wolff i en wieneravis i 1884. Han ville gå lidenskabeligt i brechen for den 60-årige, åbenbart stadig i Wien ukendte kollega, som tidligere samme år havde fået uropført sin syvende symfoni i Leipzig og nu havde påbegyndt den ottende.

Den i sandhed egenartede Anton Bruckner var imidlertid anerkendt blandt lokale fagfolk, men der kom et langt og sejt træk for ham helt op til vor tid, hvor hans messer og symfonier omsider befæstede sig uden for det tysksprogede område. Selv i 1950’erne var Bruckner så godt som ukendt i Storbritannien, herhjemme blev han spillet sporadisk under dirigenter som Carl Schuricht og Rafael Kubelik, men i dag strømmer et stort publikum til Bruckner i DR Koncerthuset under eksempelvis Fabio Luisi og Herbert Blomstedt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her