Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Barndommens vej og gade

To overmåde uens bidrag til den voksende lokallitteratur – og til de biografiske genrer
Bisgårdsvej i Hvam Mejeriby nord for Holstebro. Det er her Vagn Remme Larsens barndom og roman udspiller sig.

Bisgårdsvej i Hvam Mejeriby nord for Holstebro. Det er her Vagn Remme Larsens barndom og roman udspiller sig.

Johan Gadegaard

Kultur
17. december 2021

Som læserne utvivlsomt har bemærket, handler et stort antal bøger i disse år om mennesker, som faktisk har eksisteret. Man kan tale om et biografisk og selvbiografisk boom, hvoraf autofiktionerne kun udgør en del. Samtidig har vi været vidner til fremvæksten af en decideret stedslitteratur – ikke at forveksle med hjemstavnslitteratur! – repræsenteret af så forskellige skribenter som Knud Romer, Helle Helle, Erling Jepsen og Hans Otto Jørgensen. Og ikke sjældent krydses og blandes de to strømme, sådan at Det Levede Liv med voldsom tydelighed forankres i Stedet.

Med få måneders mellemrum er for nylig udkommet to højst forskellige små bøger, som har det til fælles, at de tager udgangspunkt i en ganske bestemt nøje afgrænset lokalitet i Midtjylland. Begge tilhører kategorien ’erindringslitteratur’, og begge kan ses både som personlige vidnesbyrd og tegn på den (også i litteraturfaget) igangværende ’rumlige’ vending.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her