Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Dokumentar viser den skandaløst høje tolerance over for sexchikane, som Det Svenske Akademi udviste

Fire år efter en række anklager om overgreb og chikane begået af en mand med stærke forbindelser til Det Svenske Akademi satte gang i Nordens største #MeToo-sag, udfolder ny dokumentarserie historien. Dog vil kun den ene side i konflikten medvirke
Jean-Claude Arnault fik i 2018 en dom for to tilfælde af voldtægt, som i dag er afsonet.

Jean-Claude Arnault fik i 2018 en dom for to tilfælde af voldtægt, som i dag er afsonet.

Jonas Ekströmer

Kultur
4. december 2021

Målgruppen for den svensk-amerikanske dokumentar med titlen The Prize of Silence, der kan ses på Viaplay fra den 5. december, lader til at være en international, nærmere betegnet amerikansk offentlighed.

Den er produceret i Sverige af Joel Karsberg og Kristoffer Graci, der henholdsvis stod bag dokumentarerne Surviving R. Kelly og Pray, Obey, Kill om en svensk sekt, og den handler om den skandale, der ramte Det Svenske Akademi, efter at 18 kvinder i 2017 stod frem i Dagens Nyheter med vidnesbyrd om sexchikane og voldtægt begået af Jean-Claude Arnault, der havde stærke forbindelser til akademiet. En god håndfuld af de kilder, der udtaler sig, er dog amerikanske. Det drejer sig om et par journalister, der dækkede sagen, en enkelt er litteraturprofessor med Skandinavien som speciale og forfatteren Roxane Gay, der har skrevet om den voldtægt, hun selv har været udsat for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Som nu gammel mand glæder jeg mig over, at kvinder ikke længere behøver at finde sig i seksuelle overgreb fra mænd.
Det er helt urimeligt, hvad kvinder har - og måske stadig må - finde sig i.
Men når kvinder gør sig lækre og attraktive, er det jo uundgåeligt, at testosteronet begynder at koge i mænd, der ser dem - og er nær dem.
Det undskylder ikke, at mænd krænker, men man kunne vel godt overveje, om ikke kvinder, der gør sig lækre, også har et vist medansvar for, at det sommetider løber løbsk.

Ib Christensen, Ole Frank og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar

Hvad bliver der af alt det der om samtygge mon?

Frederikke Nielsen

Arne Thomsen, med holdninger som dine, kommer vi nok aldrig seksuelle krænkelser mod kvinder til livs. Det vil i sidste ende altid blive betragtet som deres egen skyld. En måde kunne selvfølgelig være at indføre nicaq, så kvinder ikke går rundt og frister mænd. Måske endda krav om en mandlig ledsager.

Mette Møhl, Lotte Tvede, Jørgen Tryggestad, Henning Kjær, Susanne Kaspersen, Jesper Sano Højdal, Herdis Weins og Karen Grue anbefalede denne kommentar

ja, Frederikke Nielsen, mon vi hører samme klage over mænd, der gør sig lækre?
Det er muligt, at de bliver begramset af kvinder, men jeg har ikke hørt om det.

Mette Møhl, Ib Christensen, Susanne Kaspersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Frederikke Nielsen, jeg sigter mod at forebygge seksuelle krænkelser.
Skal det lykkes, tror jeg ikke vi kommer udenom, at kvinders fristende og lokkende fremtoning kan "overmande" en del mænd.
Så visse adfærdsnormer tror jeg ikke, vi kan undvære.
Hvorfor ikke begynde at finde nogle acceptable normer?
Her tænker jeg også på kvinders forsvarsmuligheder.
Jeg tror, vi har mere brug for kreativitet end blot forargelse.

Frederikke Nielsen

Arne Thomsen, jeg kan jo kun gentage, at med holdninger som dine, kommer vi nok aldrig seksuelle krænkelser mod kvinder til livs. Fordi de frister og lokker dig, og derfor er det deres egen skyld, det er, hvad jeg læser du skriver.

Frederikke Nielsen, når mænd krænker kvinder, er der for mig ingen tvivl om at det er mændene - og dem alene - der må bære skylden.
Men er det ikke meningen, at vi skal opnå færre krænkelser?
Hvordan får vi dét?
Hårdere straffe?
Kastrere alle mænd?
Peberspray som kvinders standard udstyr?
Et særligt alarm- og klagesystem?
Andet?
Hvad mener du?
Eller skal det bare fortsætte, så kvinder stadig har noget at beklage sig over?
Eller så de kan brillere med deres uimodståelighed?

Svend Jespersen

Måske det var på tide at lære lidt om, hvordan andre kulturer håndterer den slags? Måske det var på tide at ihukomme disse kloge ord:

”Sig til de troende mænd, at de skal sænke deres blik og bevare deres dyd – det er mere passende for dem. Gud er visselig vidende om alt, hvad de gør.

Og sig til de troende kvinder, at de skal sænke deres blik og bevare deres dyd, at de ikke skal udstille deres naturlige skønhed og deres smykker – uden hvad i almindelighed må være synligt – at de skal tildække deres halsudskæring med deres hoveddække og ikke vise deres skønhed for andre end deres ægtefælle, deres far og svigerfar, deres sønner og ægtefælles sønner, deres brødre og nevøer, deres kvindelige slægtninge og deres slavinder, de mænd, der måtte være tilknyttet familien og (på grund af alder eller sygdom) ikke føler seksuelt begær, og de børn, der endnu ikke er seksuelt bevidste. Og de bør ikke henlede opmærksomheden på deres skjulte skønhed ved at rasle med deres ankelringe. Oh I troende! Vend jer angergivent til Gud, at det må gå jer godt.”

At kunne gå på vandet, - ja og selvfølgelig også på skyerne på himlen, så højt tonede visse i det svenske akademi, - menes "the establishment" blandt eliten dånende så op til dem.

- Hvis det giver mindelser om vores egen H. C. Andersens eventyr; "Kejserens nye klæder" så bliv ikke forskrækket, det er rigtigt nok.

Ophøjelsen af normerne til det himmelske hos disse personer og deres følgere / rygklappere - for nu at bruge almindelige ord, som de forvred deres forstand på i deres iver for selvophøjelsen af dem selv til det sublime.

Dorte Sørensen

Er løsningen ikke mere simpel - opdrag børn til at opfører sig ordentligt - det gælder også drengebørnene. - Et nej er et nej og ikke et ja.
Ligeledes så bør det være bort visning af chefer , der mener at en tur på "sofagen" er adgangsbillet til stillingen - som det fx. høres fra TV2.

Det der med at kvinder frister mænd med deres påklædning er noget fis.
For nogen tid siden blev der lavet en fotoreportage af det tøj, voldtagne kvinder havde på, da de blev voldtagget.
Det var helt almindeligt tøj. Absolut ikke udfordrende.
Altså er det en forestilling (undskyldning) om voldtægter.
Jeg tvivler også på, at burka forhindrer voldtægter. Mon ikke afghanske kvinder bliver voldtaget i stor stil?
Burka er en måde at holde kvinder nede.
Det er en kulturændring, der skal til.
Da jeg som ung var i Paris i 60'erne, blev man som kvinde begramset i metroen og andre steder.
Det har trods alt ændret sig.
Hvilket viser, at mænd faktisk kan ændre adfærd kollektivt.