Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Hannah Arendt advarer imod at gøre børn til helte i en højere sags tjeneste

I fem udvalgte tekster serverer Hannah Arendt to stedsegrønne budskaber og ét radikalt spørgsmål: At være menneske er friheden til at begynde på ny – og at tænke er at turde optø frosne forestillinger og modstå ondskabens banalitet. Men hvordan sikres menneskets livslange anden fødsel og den frie, kritiske tænkning?
Kultur
17. december 2021
»Jeg tror ikke, at nogen uden videre kan glemme det fotografi, der har været bragt i aviser og blade over hele landet,« skriver Hannah Arendt. På billedet ses Dorothy Counts, der var den første sorte studerende, der begyndte på Harry Harding High School in Charlotte, North Carolina, i 1957.

»Jeg tror ikke, at nogen uden videre kan glemme det fotografi, der har været bragt i aviser og blade over hele landet,« skriver Hannah Arendt. På billedet ses Dorothy Counts, der var den første sorte studerende, der begyndte på Harry Harding High School in Charlotte, North Carolina, i 1957.

Everett Collection/Shutterstoc

»Barnet gør normalt sit første bekendtskab med verden, når det begynder i skole.« Således skrev den tysk-amerikanske filosof Hannah Arendt i 1958 i teksten »Krisen i skolesystemet og pædagogikken«, der nu foreligger på dansk i en fin lille udgivelse med samme titel fra forlaget KLIM.

Oprindeligt blev teksten skrevet på tysk og afholdt som foredrag i Bremen: »Die Krise in der Erziehung«, og den udkom tre år senere på engelsk: »The Crisis in Education«. Det er værd at bemærke, at »Erziehung« både kan oversættes til opdragelse, uddannelse og undervisning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her