Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Norske Rishøis julefortælling er varm som en søsters arm og kold som en juletræssælger

Julefortællingen ’Stargate’ konfronterer læseren med livets store spørgsmål: Er du til magiske juleeventyr eller benhård socialrealisme?
Ronjas far arbejder som juletræssælger, indtil han bliver fyret, og storesøsteren Melissa på 16 overtager hans arbejde.

Ronjas far arbejder som juletræssælger, indtil han bliver fyret, og storesøsteren Melissa på 16 overtager hans arbejde.

Mads Nissen

Kultur
10. december 2021

I svømmehallens sauna den anden dag, hvor jeg læste norske Ingvild H. Rishøis lille roman Stargate – en julefortælling i Janni Jensens danske oversættelse, kom der to skolebørn ind, og straks fik jeg lyst til at læse højt for dem, men inden jeg fik taget mod til mig, havde den ene fået det for varmt, så det blev ikke til noget.

Siden har jeg tænkt over, om Stargate er for børn. Det er jeg kommet frem til, at den også er, ligesom Charles Dickens Et juleeventyr er det, og H.C. Andersens Den lille pige med svovlstikkerne er det, plus jeg ved ikke, hvor mange andre bare virkeligt gode og engagerende fortællinger om folk der er på røven op til jul. Eller det er de hele året, men de mærker det ekstra meget i julemåneden. Historier, man kommer til at tude over og oplever som virkelige, som handler om mennesker, for hvem gaver, juletræ og julemad er ren fiktion og blot minder dem om de penge, de ikke har.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her