Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

To sci-fi-fortalere argumenterer godt for en latterliggjort genres store potentiale

Science fiction-genren endevendes af Ursula K. Le Guin og Darko Suvin i en ambitiøs dobbbeltudgivelse
Ursula K. Le Guin går i rette med dem, der ikke læser science fiction i det hele taget, mens Darko Suvin har set sig gal på den forkerte type sci-fi.

Ursula K. Le Guin går i rette med dem, der ikke læser science fiction i det hele taget, mens Darko Suvin har set sig gal på den forkerte type sci-fi.

Benjamin Reed/Writerpictures/Ritzau Scanpix

Kultur
10. december 2021

Det er efterhånden fire-fem år siden, at science fiction-litteraturen begyndte at få medvind i det danske litterære miljø. Pludselig var sci-fi ikke længere splattet fremtidsfiktion fra nicheboghandler: man genlæste Ursula K. Le Guin og J.G. Ballard, talte om det politiske potentiale i spekulativ fiktion og faldt i svime over nye skud inden for genren, eksempelvis Olga Ravns De ansatte og Jonas Eikas Efter solen (begge fra 2018).

Derfor er det måske lidt sent – men desto mere akut – at Forlaget Virkelig nu udgiver en bog, der på ambitiøs vis siger noget om, hvad science fiction egentlig er, og hvilket potentiale genren har.

Den nye bronzerøde udgivelse indeholder to kortere tekster, og bogen har ikke nogen bagside, men kan læses i begge ’retninger’, afhængig af om man vil starte med den eksjugoslaviske/ungarske akademiker Darko Suvins stringente analyse Om science fiction-genrens poetik fra 1972 eller den amerikanske sci-fi-forfatter Ursula K. Le Guins essayistiske lille kampskrift Om ikke at læse science fiction fra 1994.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

- Det var da rart at læse om en, som heller ikke er vild med eventyr.
Har heller aldrig rigtigt set det lys - ikke en helt nem holdning at have i slutfirserne-starthalvfemserne på seminariet eller littvid...
-Til gengæld har jeg altid været stor fan af science fiction :-)

Jan Henrik Wegener

Er de to ord ikke i grunden modsætninger? Mit ret begrænsede kendskab kommer af en smule nysgerrighed. Som regel efter endt gennemgang en fuser.

Det er sjovt, at mennesker der ikke rigtig forstår sig på det, de anmelder, anmelder det, de ikke rigtig forstår sig på.

Funny-peciliar, ikke funny-haha.

Nu er det så ikke min opgave at gå i rette med genreopfattelsen, eller om der reelt kan siges at være 1 genre, men det ville være SÅ forfriskende at se bøger, der handler om et forestillet "i morgen", ikke blot et forestillet "i dag", anmeldt af mennesker med erfaring i den slags forestillinger.

Lars Kramhøft og Louise Pierrel Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Men man kunne jo sætte sig ind i genredefinitionen (Det Fantastiske) via Todorov - hér eksempel og forklaring
https://tidsskrift.dk/kok/article/download/21096/18596/48073

Louise Pierrel Mikkelsen

En anmelder der ikke kender genren "space opera" virker malplaceret til at anmelde en tekst om Science fiction.

Som hvis en opera forestillings anmelder der ikke kender til fænomenet "operetter".

Useriøst, og så synes skribenten vist selv det er en god ting siden de vælger at fremhæve det.

Thomas Gitz-Johansen og Lars Kramhøft anbefalede denne kommentar

Danmark er desværre et uland hvad angår science fiction - en af grundene kunne måske være anmeldere som dennes snobberi. Tænk hvis - i forlængelse af @Louise Pierrel Mikkelsens eksempel - en litteraturanmelder skrev at de ikke kendte til autofiktion! Bare rolig, Mathilde Moestrup, ingen mistænker dig for at være en "sci-fi-fanboy"! Sådan nogle er det sikkert absolut ikke fint og kulturradikalt at være - LOL! Heldigvis har jeres kollegaer på The GUardian lidt mere respekt for litteratur: https://www.theguardian.com/books/2021/dec/03/five-of-the-best-science-f...

Kenneth Krabat

@Lars Kramhøft

... men der har lige sneget sig en lille anmeldelse af Olga Ravns "de ansatte" ind på Guardian's optale af 5 af årets gode udgivelser. :-D

Dertil skal sige, at verden heller ikke hvad Science Fiction angår begyndte for 5 år siden. Man kan fint tage et kik på Science Fiction Cirklens hjemmeside
https://www.sciencefiction.dk/
og orientere sig ikke mindst i fag-værkerne af dansk science fiction endnu-levende kriger, Niels Dalgaard, ph.d. i nordisk litteratur med fokus på science fiction
https://da.wikipedia.org/wiki/Niels_Dalgaard