Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Édouard Louis er antilitteraturens stjerne. Han er aktuel med en smuk og trist frigørelseshistorie

I ’En kvindelig forvandling’ skriver Édouard Louis videre på sin families historie, men forlader også den generelle systemkritik til fordel for en skæbnehistorie

Édouard Louis giver stemme til et Frankrig, som ellers aldrig bliver hørt eller er genstand for litteratur.

Sophie Voisin

Kultur
21. januar 2022

Der findes en type litteratur, som nærer sig ved ikke at ville være litteratur. Altså en type litteratur som nægter at leve op til bestemte forestillinger om, hvad litteratur skal være. Sådan en type litteratur skriver franske Édouard Louis. Efter hans nu fjerde bog på dansk er det muligt at identificere et tydeligt litterært projekt hos forfatteren, hvor det eksplicitte er en dyd, når det handler om at skildre livet i den arbejderklasse, som han er vokset op i. Fjernt fra den æstetiske norm, der dikterer, at litteratur skal være implicit og indirekte for – ville forfatteren selv sige – at skjule den magt, der udøves af middelklassen, og den vold der dækkes over.

Édouard Louis slog igennem med romanen Færdig med Eddy Bellegueuelle i 2014. Her skrev han i stærk selvbiografisk form om sin opvækst i et hårdt arbejderklassemiljø i den del af Frankrig, hvor De Gule Veste har mest vind i sejlene. Han skrev om at komme overens med sin homoseksualitet, være anderledes og blive holdt uden for både i egen familie og i skolen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Woke slår til igen! Den hvide, heteroseksuelle, mandlige, midaldrende anmelder er blind for den grundlæggende frihedskamp, kvinder i disse år vinder - ligesom mange iøvrigt gjorde det i 70erne med den første bølge af rødstrømper.
Samtidig er det jo interessant, at Edouard Louis blot skriver den historie frem, som generationen, der var børn i 70erne og unge i 80erne, var sig såre bevidst og overvandt med en tidsånd, der brød med kønsstereotyperne.
Blot for at se det hele slået tilbage til start i 90erne og frem.

Lisbet Kjeldsen

Har lige læst Annie Ernaux::"Min far" og "Kvinden" (Udgivet samlet på dansk)
Spændende at læse de to forfatterskaber i forlængelse af hinanden