Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Portræt af verdens første kvindelige krigsfotograf fungerer bedst som gruppefoto

’Pigen med Leica’et’ er en interessant roman, selv om hovedpersonen aldrig når helt ind under huden på én, for det gør resten af romanens karakterer til gengæld
Den tyske krigsfotograf Gerda Taro dokumenterede – og døde ved – fronten i Spanien i 1937.

Den tyske krigsfotograf Gerda Taro dokumenterede – og døde ved – fronten i Spanien i 1937.

Robert Capa

Kultur
21. januar 2022

Kvinden, der knælende sigter med pistolen på det kvadratiske, sort-hvide foto, har højhælede sko på. Hun vender siden til kameraet, er centreret i et øde landskab, og måske er hun korthåret, måske har hun stukket det lange hår ind under kraven. Hånden, der sigter, er elegant, håndleddet svunget, munden blødt åben i koncentration.

Kontrasten mellem det spinkle håndled og kindernes fylde angiver en alder. Hjerteskærende ung. Fotoet fra Den Spanske Borgerkrig viser en republikansk militssoldat fordybet i kamptræning. Hvor jeg kender det fra, kan jeg ikke længere huske, men det sidder ætset ind i min nethinde: et rammende billede fra den første krig i nyere tid, hvor kvinder i større stil deltog i kampene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her