Anmeldelse
Læsetid: 12 min.

Rune Lykkeberg: Houellebecq har genfundet kærligheden i ’Anéantir’ og genopfundet sig selv som håbets forfatter

Sammenbruddet er ikke længere slutpunktet for Michel Houellebecq, det er udgangspunktet. I hans nye roman ’Anéantir’ er en forbløffende genopdagelse af det kærlige forhold til andre mennesker i en verden, som er gået i stykker

Francois Berthier

Kultur
7. januar 2022

Michel Houellebecq var ikke den første, som under den ulidelige, selvtilfredse jubel i 1990’erne over, at alle Vestens konkurrenter havde tabt, og at det frie marked skulle have vundet som sandhedens og retfærdighedens sted, så, at noget var helt galt.

Det kunne vi jo selv se og mærke.

Vesten var ikke blevet retfærdig eller solidarisk, bare fordi de kommunistiske regimer i øst var faldet og venstrefløjen forvandlet til en følgagtig undskyldning for, at man engang havde troet på en bedre verden. Det så ud som frihed, men det føltes som død, som Leonard Cohen sang. »Gotta find a way, a better way, a better way,« skreg Kurt Cobain med en desperation, der udstrålede, at det var lige så nødvendigt, som det føltes fuldstændigt umuligt.

Men Michel Houellebecq, der er uddannet ingeniør og var ansat som it-ansvarlig i den franske nationalforsamling, inden han sagde op for at blive forfatter, var den første, som samlede fornemmelserne af ensomhed, elendighed og allestedsnærværende ufrihed i store romaner om det menneskelige sammenbrud i 1990’erne. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"»Sammenfaldet var ikke tilfældigt, forbedringer af livsvilkårene ledsages ofte af et tab af grunde til at leve, særligt at leve sammen.«"

Nå, øv, det var da ærgeligt ;(
- Det er jo det jeg siger, Houellebecq ER sgu da sjov ;)

Nå men lyder spændende - glæder mig til at læse ny bog

Marie-Christine Poncelet

Houellebecq er mere beundret udenfor Frankrig end i Frankrig.
jeg spurgte en af min god ven i Frankrig, " Hvad synes du om Houellebecq endelig, har du læst han sidste bog?"
Svaret var: " nej, jeg læst hans første bøger, jeg har ikke lyst til at spille min tid, jeg har så mange andre bøger jeg skal have læst, men udgivelsen var godt orkestreret, han kommer til at tjene en formue på den"!
Om Houellebecq er den ny Balzac som Lykkeberg spår, det vil tiden viser, han er i hvert fald som ham konservativ ( Balzac har været politisk engageret)
Personligt afskyer jeg ham, han skaber i mig sammen ubehag som Celine gjort .
Houellebecq spejler med sine særlige vinkler en del af verden men er også med til at forme den, han har udtalt sig på en afskyelig måde både om, kvinder , feminismen og muslimer.