Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Tori Amos sang om overgreb og sexisme 30 år før #MeToo. På nyt album er hun stadig kampklar

For 30 år siden sparkede hun en dør ind til nutidens #MeToo-debat med sit dramatiske debutalbum. På sit nye album forbinder Tori Amos store temaer som overgreb, klimakrise og pandemi med en personlig klangbund af sorg, mod og ærefrygt over livets skrøbelighed

I dette jubilæumsår for Tori Amos’ debutalbum er der grund til at glæde sig over, at hun stadigvæk klør på, og at hun i efteråret udsendte sit 16. studiealbum, ’Ocean to Ocean’

Paul Bergen

Kultur
7. januar 2022

Gennem de seneste par år, hvor der endelig synes at være kommet fart på en reel diskussion af sexisme i musik- og kulturlivet, også herhjemme, og hvor kvinder i stor skala står frem med personlige historier om overgreb, har jeg tænkt en del på Tori Amos. Den amerikanske pianist og sangskriver, der brød massivt igennem lydmuren i 90’erne og også nåede helt frem til mit teenageværelse i den nordjyske provins. Jeg har ikke mindst tænkt på hendes hårrejsende nummer »Me and a Gun« fra debutalbummet Little Earthquakes, der i år kan fejre 30 års jubilæum. Et nummer sunget helt a capella, der bød på en overrumplende beskrivelse af en personlig voldtægtserfaring i form af en nærmest nøgtern genfortælling af en episode, hvor hun som 21-årig blev tvunget til sex med en pistol presset mod hovedet af en mandlig »fan« efter en koncert på en bar i Los Angeles.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her