Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’Døden på Nilen’ er et overgreb på mesterdetektiven Hercule Poirot

Kenneth Branaghs anden film om Hercule Poirot, ’Døden på Nilen’, er endnu et flot, men samvittighedsløst og brutalt overgreb på Agatha Christies geniale belgiske detektiv
Kenneth Branagh spiller selv meterdetektiven Hercule Poirot i sin egen, forfærdelige Agatha Christie-filmatisering ’Døden på Nilen’. Foto: Walt Disney Studios

Kenneth Branagh spiller selv meterdetektiven Hercule Poirot i sin egen, forfærdelige Agatha Christie-filmatisering ’Døden på Nilen’. Foto: Walt Disney Studios

Kultur
10. februar 2022

Gennem mine snart 30 år som filmkritiker er det ganske ofte sket, at jeg har forladt biografen som en skuffet mand. Det sker dog sjældent, at jeg ligefrem er fornærmet, for ikke at sige vred. Men det skete forleden, da jeg havde set Kenneth Branaghs seneste Agatha Christie-/Hercule Poirot-film, Døden på Nilen.

Jeg har stor respekt for Branagh som skuespiller og instruktør – jeg holder meget af hans Shakespeare-filmatiseringer – men nu har han to gange begået overgreb på Poirot med sin misforståede, indimellem ligefrem kiksede fortolkning af den brillante belgiske detektiv. En fortolkning, der i den enerverende Mordet i Orientekspressen ’genopfandt’ Poirot som en actionhelt – desværre spillet af Branagh selv udstyret med en latterlig stor moustache – der både skød med pistol og brugte sin stok som våben.

Det underminerede på alle måder den pertentlige, forfængelige detektiv, der i bøgerne helst benytter sig af sine ’små grå celler’, og som bestemt ikke bryder sig om nogen former for fysisk aktivitet eller anden umagelighed. I Døden på Nilen roder Branagh så på bedste tabloide manér rundt i stakkels Poirots fortid og kærlighedsliv – i det hele taget er filmen mere kærlighed end krimi – hvilket kun fjerner figuren yderligere fra sit udgangspunkt.

Poirot er et fornuftsvæsen

Kort fortalt er filmen et trekantdrama, der udspiller sig på en natklub i London og siden på en luksuriøs flodbåd i Egypten. Hercule Poirot er tilfældigvis til stede begge steder og påtager sig opgaven at opklare, hvem der har skudt den smukke og rige Linnet Ridgway (Gal Gadot). Kunne det være Linnets mand, Simon Doyle (Armie Hammer), hans tidligere og nu meget hævngerrige forlovede, Jacqueline de Bellefort (Emma Mackey), der følger efter parret på deres bryllupsrejse til Egypten, eller er det en helt tredje med et eller andet i klemme?

Det er en speget sag, der involverer mange penge, jalousi, svindel, smukke kvinder og stærke mænd – og en slagfærdig, afroamerikansk bluesguitarist og -sangerinde, Salome Otterbourne (Sophie Okonedo), som Poirot søreme falder for. Døden på Nilen begynder i Første Verdenskrigs skyttegrave, hvor en ung Poirot redder sine soldaterkammerater, men bliver ramt af splinter fra en granat og vansires i ansigtet. Det bruger Branagh blandt andet til at forklare, hvorfor Poirot anlagde sig så markant en moustache: Den skal dække over arrene, og først hvis Poirot rager overskægget af, tør han stå ved sig selv og følge det hjerte, der så varmt og inderligt banker inde bag det kølige, rationelle ydre.

Bah! Humbug! siger jeg. Hercule Poirot er ikke nogen maskine i Agatha Christies bøger. Og han bliver da indimellem charmeret af nogle af de smukke kvinder, han møder på sine sager. Men han er og bliver altså et fornuftsvæsen, der ikke giver efter for sine følelser, og for hvem sagen og dens opklaring er det vigtigste. At give ham så vidtløftig, umusikalsk og tillige apokryf en forhistorie er decideret groft. 

Hvorfor overhovedet Poirot?

Jeg har ikke noget imod, at man forsøger at forny en litterær figur ved for eksempel at placere vedkommende i moderne omgivelser – som Steven Moffat og Mark Gatiss gjorde det med Sherlock Holmes i den brillante BBC-serie Sherlock – men det kræver også, at man respekterer forlægget og er tro mod ånden i skaberværket. Det er Kenneth Branagh og manuskriptforfatteren på begge hans Poirot-film, Michael Green, på ingen måder. Det virker ærligt talt, som om de ikke har læst bøgerne, men kun hørt om figuren og fået genfortalt historierne – to af Agatha Christies mest berømte og filmatiserede krimier – og så har de ellers selv fundet på.

Man må give Branagh, at han har lavet en lækkert udseende film, hvor alting er stort og flot, og som Egyptens turistministerium kun kan være glad for. Der er inciterende flyveture over flod og pyramider, og hvem vil ikke gerne tilbringe et par dage ombord på den smukke båd, som Linnet og hendes mand lejer til deres bryllupsgæster? Magen til dekadent luksus skal man lede længe efter.

Alt det ændrer blot ikke ved, at Branaghs Poirot ikke har meget med Christies original at gøre. Hovedrystende må man spørge, hvorfor instruktør og manuskriptforfatter ikke bare selv har fundet på en figur, en genial detektiv, de kan gøre med, som de lyster. Det indlysende svar er selvfølgelig den genkendelighed og derfor potentielle indtjening, der følger med Poirot og titlen Døden på Nilen, men det undskylder alligevel ikke den kreative voldtægt, de to mænd gør sig skyld i.

Heldigvis lægger filmens slutning ikke op til, at der kommer én til. Det var formentlig også den eneste grund til, at jeg ikke ganske nåede at gå ud af mit gode skind i biografen. Far er ikke skuffet. Far er fandenfløjtemig rasende.

’Døden på Nilen’ – Instruktion: Kenneth Branagh. Manuskript: Michael Green. Fotografi: Haris Zambarloukos. Længde: 127 minutter. Biografer landet over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tjae, bum bum jeg har ikke set Døden på Nilen endnu, men synes faktisk at Mordet i Orientekspressen er ganske underholdende.
Er også ret begejstret for serien Sherlock - og de to(?) Sherlock Holmes af Guy Ritchie

Prøver vist bare på at sige at forskellige fortolkninger til forskelligt humør ?

Mvh Hanne Pedersen

Jeg har heller ikke set omtalte version af "Døden på Nilen", men efter at have set "Mordet i Orientekspressen" med Branagh, så er jeg fuldstændig enig i kritikken.

Jeg synes langt bedre om tv-serien med David Suchet et al. Her er Poirot et forfinet menneske, helt modsat Branagh's bralrende persona. En vallonsk belgier styret af sine intelligente "little grey cells". Sin udtalte OCD og grader af Aspergers. En i mine øjne næsten perfekt serie, hvis kvalitet steg betragteligt efter afsnit 38., da serien fortsatte hos ITV. Bredformat, HD, kendte skuespillere, flere penge, etc.

Jeg tror jeg faldt for serien på et tidspunkt hvor jeg var mere end ualmindeligt træt af den amerikanske facon, med skyderier, råben og kommanderen med "fuck" i hver anden sætning. En facon der giver mig stress!

Tina Peirano, Susanne Kaspersen, arne tørsleff, Torben Lindegaard og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Selv den af nogen udskældte melankolske Poirot i skikkelse af John Malkovich i ABC Mordene er bedre en Branaghs komiske udgave. Jeg kommer ikke til at se denne udgave og nåede kun gennem halvdelen af Orientekspressen.

Anders Sørensen

@Lis Thomsen, jeg har lige læst anmeldelsen af ovennævnte film i Politiken, som vel umiddelbart har den stik modsatte tilgang: at Branaghs udgave af Poirot tilfører Poirot en tiltrængt seriøsitet.

Morten Balling

Kenneth Branagh...

Nåh ja, nu kan jeg huske ham. Det var ham, som i alle de film han instruerede og spillede hovedrollen i, rendte rundt i bar mave, lidt ligesom Sylvester Stalone. Det er nok bare mig, men det havde jeg svært ved at tage alvorligt :)