Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hans Falladas ’Lille mand – hvad nu?’ er en af det 20. århundredes største romaner

Genlæsning af Hans Falladas nu reviderede, fornemt nyoversatte roman forsikrer læseren om at forfatterskabet holder som et af mellemkrigstidens vigtigste
Hans Fallada, hvis oprindelige navn var Rudolf Ditzen, sammen med sine børn.

Hans Fallada, hvis oprindelige navn var Rudolf Ditzen, sammen med sine børn.

Akg-Images/Ritzau Scanpix

Kultur
11. februar 2022

Lille mand, hvad nu? Det er spørgsmålet i bogens titel. Romanen giver ikke endeligt svar men årstallet antyder.

1932 udgav forfatteren sin fortælling om ufaglært bogholder, siden ekspedient i herreekvipering, Johannes Pinneberg under krisens åg i uafvendelig kurs mod fattigdommens bitre bund. Her er grundlaget for Hitlers magtovertagelse året efter, hvor ragnarok udløses. Hovedpersonen går formentlig til i Stalingrad, hans søn i Hitlerjugend falder i forsvaret af Berlin, og moren prisgives de russiske besættelsessoldater. Sådan skal man naturligvis ikke læse bogen, men må respektere forfatterens punktum for historien om Johannes Pinnebergs hverdag under vilkår, der forringes dag for dag men i håbet på trods. Før mørket falder på.

De anes på vejen, man møder dem, de mange millioner, der forlanger udfrielse af angst og utryghed, og som stadig oftere i denne verdenskrisens malstrøm lader sig forføre af had og demagogernes falske lokketoner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Genefke-Thye

Tak til Georg Metz for at minde os om en vigtig tysk forfatter og hans betydning for litteraturen herhjemme i midten af det 20.årh.
Hans Fallada må ikke blive glemt!

Anders Reinholdt, Henrik Nissen, Franz Nitschke, Flemming Sørensen, Kurt Nielsen, jørgen djørup og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar

Hvad er belægget for, at Fallada blev offer for Goebbels ensretning? Fallada blev boende og blev ved med st skrive og udkomme i Nszi-Tyskland.

Poul Genefke-Thye

Fallada blev underkastet censur, og dele af "Lille mand - hvad nu" blev skåret ud. Propagandaministeriet anbefalede at bogen blev fjernet fra offentlige biblioteker. I 1935 blev Fallada officielt stemplet som "uønsket forfatter"; hans forfatterskab herefter var overvejende "ufarlige" børnebøger og eventyr.
I 1938 sendte hans britiske forlægger en privat båd, som skulle smugle Fallada og hans familie til Storbritannien. Alt var klar, men i sidste øjeblik erklærede Fallada, at han ikke kunne forlade Tyskland.
I slutningen af krigen forlangte Goebbels, at Fallada skulle skrive en antijødisk roman, men Fallada var fast besluttet på ikke at følge Goebbels ordre. På det tidpunkt var Fallada både narkoman og alkoholiker, og han blev indlagt på et sindsygehospital. Under indlæggelsen skaffede han, med Goebbels ordre som påskud, papir og skrivematerialer, men brugte det til at skrive 2 stærkt antinazistiske skrifter, hvilket ville have medført omgående dødsstraf, hvis det blev opdaget. Det blev det ikke, og da det nazistiske styre begyndte at smuldre sidst i 1944. blev han løsladt.

Poul Genefke-Thye

PS.: Uden Goebbels ensretning, var Fallada måske ikke blevet så afhængig af narkotika og alkohol, at han døde i 1947, kun 53 år gammel.

Den bog er så berømt, at udtrykket "Lille mand, hvad nu?" gik hen og blev en fast vending. Jeg husker min mormor, som var født syd for Kongeåen før 1920 og derfor gik i tysk skole, brugte udtrykket om min morfar: "Kleiner Mann - Was nun?" sagde hun eller "Kleiner Mann - Was Jetzt?" . Min mormor nåede aldrig at lære rigtig dansk.

Vivi Bach Andersen

Klitgaard med sporvognen hed altså Mogens til fornavn.