Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Rose’ er folkelig, fornøjelig, gribende – og genialt tungspillet af Sofie Gråbøl

Den danske film ’Rose’ er baseret på instruktør Niels Arden Oplevs egen familiehistorie, og det er en virkelig rørende fortælling om den skizofrene Inger, der på ferie med sin søster og svoger besøger ’ground zero’ for sit grundtraume. Og Sofie Gråbøl stråler som en metamorfosens mester
Skizofrene Inger (Sofie Gråbøl) er på bustur til Paris sammen med sin søster og svoger (Lene Maria Christensen og Anders W. Berthelsen) i Niels Arden Oplevs meget personlige ’Rose’. Foto: Nordisk Film/Roger Do Minh

Skizofrene Inger (Sofie Gråbøl) er på bustur til Paris sammen med sin søster og svoger (Lene Maria Christensen og Anders W. Berthelsen) i Niels Arden Oplevs meget personlige ’Rose’. Foto: Nordisk Film/Roger Do Minh

Kultur
24. februar 2022

Det er blevet lidt af en joke, at når store skuespillere prøver kræfter med psykiske og/eller fysiske handicaps, så vinker de store filmpriser eller i hvert fald nomineringer forude. I start-90’erne lignede det en trend. Dustin Hoffman fik en Oscar for sin rolle som autistiske Raymond Babbitt i Rain Man i 1989. Daniel Day-Lewis vandt en Oscar for sin rolle som Brown med cerebral parese i Min venstre fod i 1990. Mens Robert De Niro måtte nøjes med en nominering for sin rolle som den katatoniske patient Leonard Lowe i Livet længe leve i 1991.

Her i nutiden kan man argumentere for, at man burde prisbelønne Sarah Juel Werner for hendes værdige, elskelige rolle som Ida – også med cerebral parese – i DR’s forrygende serie Doggystyle. Især i den senere del af seriens tre sæsoner, hvor karakteren for alvor udvikler sig.

I Niels Arden Oplevs nye strålende film Rose er der også en virkelig prisværdig præstation af Sofie Gråbøl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Aalborg??

Trekløveret står tydeligvis på bussen på Viby Torv i Århus.

Min private morale af filmen: Psykisk sygdom er ikke for amatører og kræver mere end en velmenende søster og svoger, der har lyst til at gense Paris og Normandiet.
En selvmordstruet skizofren person kræver 100% opdækning.
4 stjerner ud af 6

Aalborg??

Trekløveret står tydeligvis på bussen på Viby Torv i Århus.

Min private morale af filmen: Psykisk sygdom er ikke for amatører og kræver mere end en velmenende søster og svoger, der har lyst til at gense Paris og Normandiet.
En selvmordstruet skizofren person kræver 100% opdækning.
4 stjerner ud af 6