Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Tag med en humanist og en videnskabsmand ud i verdens klimabrændpunkter

Klimaekspeditioner til klodens fjerneste egne
Forfatteren Robert Zola har gennem mere end ti år fulgt klimaforsker Sebastian H. Mernilds ekspeditioner til nogle af verdens mest uberørte egne for at dokumentere, hvad det forandrede klima gør ved vores klode. Det gør ’Da kulden forsvandt’ til en forbløffende blanding af et humanistisk og et naturvidenskabeligt syn på klimakrisens brændpunkter.

Forfatteren Robert Zola har gennem mere end ti år fulgt klimaforsker Sebastian H. Mernilds ekspeditioner til nogle af verdens mest uberørte egne for at dokumentere, hvad det forandrede klima gør ved vores klode. Det gør ’Da kulden forsvandt’ til en forbløffende blanding af et humanistisk og et naturvidenskabeligt syn på klimakrisens brændpunkter.

Ritzau/Scanpix

Kultur
4. februar 2022

Man siger, at når en sommerfugl slår med vingerne i Brasilien, kan det skabe en tornado i Texas. Begrebet stammer fra den amerikanske kaosteoretiker og meteorolog Edward Lorenz, som i 1960’erne brugte matematiske modeller til at beskrive vejrsystemets kaotiske uforudsigelighed. At selv det mindste udsving kan ændre meteorologernes daglige prognoser fundamentalt. Fra en snestorm til et par fnug.

Klimaet derimod er stabilt og har traditionelt forandret sig i langsomme bevægelser over århundreder. Indtil nu, hvor den menneskelige påvirkning utvetydigt har opvarmet klimasystemet og sat skub i forandringer, der er irreversible i op til årtusinder. Alene over de seneste 50 år er den globale overfladetemperatur steget med en hidtil uset hastighed sammenlignet med de seneste 2.000 år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her