Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Nu taler jeg’ er historien om hverdagssexisme, der har manglet i #MeToo-debatten

Med sin rolige pædagogik er Rikke Viemoses essay en rammende udlægning af den sexisme og kønsdiskrimination, som en ny generation endnu en gang forsøger at komme til livs

Alle kvinder, der læser bogen, vil kunne genkende den diskrimination, som Rikke Viemose udlægger, skriver anmelder Rebekka Bundgaard.

Laerke Posselt

Kultur
11. februar 2022

Rikke Viemose, der er journalist og tidligere ejer af boghandlen Thiemers Magasin, har skrevet et brev til sin datter. Det er et vidnesbyrd, der gennem 15 forskellige kapitler forklarer, hvordan hun som kvinde har oplevet den kønsdiskrimination, der fortsat er til stede overalt i samfundet.

Hun er højtuddannet, privilegeret og lever i et moderne ægteskab, og selv om hun erkender dette og samtidig prioriterer at fortælle om krænkelser, der ikke er af grov karakter, så er resultatet smertefuld læsning. For alle kvinder, der læser bogen, vil kunne genkende den diskrimination, som Rikke Viemose udlægger. Det er ikke en overdrivelse, for bogens præmis er at påvise, at diskriminationen er systematisk, og det lykkes gennem hendes systematiske afdækning fra barndom til voksenliv, som hun supplerer med relevante undersøgelser og statistik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Tak for de detaljerede vidnesbyrd. Vi vil gerne have flere af dem. Den slags hverdags sexisme burde være kriminelt. Generationer af kvinder har levet med daglige bekymringer for andre kvinders, deres egen og deres børns sikkerhed - midt i velfærden. Det må høre op.

Michaela Pedersen, Anne Søgaard, Estermarie Mandelquist, Tina Peirano, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Karen-Margrete Frederiksen, Susanne Kaspersen, ingemaje lange og Tine Nørgaard anbefalede denne kommentar

Den stille pige: Når ingen gider at høre på dig, kan du lige så godt tie stille

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Kære damer. I enhver bog om psykologi står der på side et: 'Enhver adfærd der belønnes bliver som hovedregel gentaget.'

Jeg henviser til det her fordi jeg efterhånden er grundig træt af at høre på elendigheden samtidig med, at jeg kan se, at den adfærd i damer foragter bliver belønnet af de selvsamme damer (og kom gerne med bud på hvordan det bliver belønnet. Jeg skal nok komme med mine egne, når det bliver relevant.

Kurt Nielsen, kunne du være lidt mere konkret, eller er du umulig at forholde sig til som andet end brok. Hvilken adfærd tænker du på?

Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hverdagssexisme er ikke spektakulær og skaber sjældent overskrifter.
Oftest afføder den en skuldertrækning og/eller et : "Nåhja, hvis det ikke var værre... du overlever jo nok".

Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Frederikke Nielsen:

Nej, jeg tror jeg passer. Jeg tør simpelthen ikke stille mig selv i skudlinjen for jer mishandlede kvinder, der tilsyneladende bliver tvunget ind i undertrykkende forhold af ubehøvlede mænd, uden at i kan få hjælp af hinanden eller andre mænd, eller selv formår at sige 'nej tak.

Jeg skal også huske at beklage på mit køns vegne, at vi opfører os som dumme svin. Men det skyldes måske at vi så bliver set af de damer som mænd der kan og vil beskytte jer mod overgreb

'Hvilken adfærd tænker du på?' Jeg tænker på den adfærd i konsekvent brokker jer over, uden at konkretisere adfærden med andet end at: ’Mænd er dumme og grimme og har langt hjem`. Og: kvinder er Guds gave til menneskeheden og som sådanne : de rene engle.

Torben Nielsen, Peter Hansen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kurt Nielsen
Nåmmen så ved du jo alt om, hvordan det er at føle sig som offer for kønsdiskrimination, fremfor at ytre sig som ligeværdig.

Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Jammen Lise Lotte Rahbek dog. Hvordan i alverden har du dog kunnet være i tvivl om det?

Lise Lotte Rahbek

Akkeja. Hvor kunne jeg :)

Nej vel? :-)

Kurt Nielsen, jeg må erkende, at dine efterfølgende kommentarer kun understregede, at du ikke har noget reelt at bidrage med. Det kunne ellers være ret godt for debatten, hvis der kom noget konkret, da jeg stadig savner at vide, hvad der i min adfærd gør mig til offer?

Peter H. Olesen

En præcisering (undskyld fakta): Jørgen Leths 'Det uperfekte menneske' udkom i 2005. Jørgens Leths radioprogram 'Spørgejørgen' på Radio 24syv begyndte i 2015. Det er næppe 'kort efter'.

Michaela Pedersen

Det lyder som en supervigtig bog. Der er så meget ulighed i Danmark og det kan være svært at artikulere og se den systemiske sexisme fordi det er så integreret i vores egen kultur. Det er vildt fedt at Rikke Viesmose vil begynde den konversation ved at beskrive sin egen situation. Det er så nødvendig at vi får taget hul på den diskussion så vi kan fortsætte med at udvikle samfundet.

Frederikke Nielsen
Jamen undskyld hvis jeg har forstyrret debatten her, men jeg har bestemt ikke i sinde at skrive min selvbiografi her i Informations spalter for at tilfredsstille de damer.

Det eneste jeg beder om er at i -de damer- nuanserer os mænd en lille smule
Og hvad der i din adfærd gør dig til offer foreslår jeg at du taler med din psykolog om.

Hverdagssexisme, hvis vi skal kalde den det, flyder begge veje.

Et selvoplevet eksempel: Jeg havde år tilbage et eller andet influenza-lignende, og havde haft det ret skidt med høj feber, smerter osv. – så jeg var sygemeldt fra jobbet i nogle dage. Da jeg så kom blegnæbbet tilbage på jobbet, kunne jeg opleve at flere kolleger af hunkøn i fællesskab gjorde grin med det og nedgørende kategoriserede det som ”man-flu”.

Et andet selvoplevet eksempel: Jeg er medlem af en større forening , hvor både mænd og kvinder er medlemmer, men hvor kvinderne indiskutabelt gennemsnitligt er de mest aktive. Kvinderne etablerede nu et internt diskussionsforum kun for kvinder, ”fordi der nu engang er emner, det er mest relevant at diskutere uden mænd”. Det pågældende forum er flittigt brugt og behandler både foreningsrelevante emner og emner uden relevans for foreningen. Protester over denne kønseksklusion blev mødt med ”hvis mænd også ønsker et forum , kan de etablere et selv”. Det afholder naturligvis ikke den selvsamme kvindekreds fra at brokke sig over, at mændene (en bloc) er så uengagerede …

Kurt Nielsen, jeg ved ikke, hvad du svarede på, i hvert fald ikke mit spørgsmål.

John Kierans, disse sexistiske sammenslutninger kan jeg godt genkende fra mit arbejdsliv, hvor mænd har slået sig sammen og ekskluderet kvinderne på arbejdspladsen. Faktisk alt den tid, jeg har været på arbejdsmarkedet, har det været sådan. Jeg arbejder i en mandsdomineret branche. Forskellen på dit og mit eksempel er, at det har konsekvenser for mit arbejdsliv og min karriere, og det har konsekvenser for den værdi, vi som medarbejdere kan tilbyde den arbejdsplads, vi er en del af.

@Frederikke Nielsen

Jeg skal ikke kunne vurdere, om dine oplevelser er værre end mine (den pågældende forenings virke havde eksempelvis betydning for trivlslen for noget af det vigtigste i mit liv, nemlig mit barn), særligt fordi jeg jo heller ikke kender din situation.

Så for at citere en eller anden højere oppe i tråden: "Kunne du være lidt mere konkret, eller er du umulig at forholde sig til som andet end brok. Hvilken adfærd tænker du på?"

Hvornår prikker vi bylden, og taler om kvinders dårlige sider? herunder sexisme (ja det findes skam også her ;) ), psykisk mishandling af mænd i forhold, kvinders manipulation af mænd (herunder seksuel) for opnåelse af ting (fysiske, status). Kvinders forældede forventninger til mænd. Kvinders ansvar for eget ve og vel og for at sige NEJ, kvinders toxiske adfærd på arbejdspladser, i byen og i forhold? Der er meget at tage fat i, og hvis vi nogensinde skal nå frem til en holdbar løsning, så må I kvinder erkende at I langt fra er perfekte selv, og lige så ansvarlige for situationen som den er i dag.

Lise Lotte Rahbek

Michael Kamp
Det kan vi da sagtens tage hul på. Og ja, kvinder er også en slags mennesker på godt og ondt. Og der findes psykopatiske træk hos nogle kvinder.
Den store forskel er bare, at kvinder ikke slår deres partnere og børn ihjel i jalousi. De bedriver heller ikke pirattaxi-virksomhed i håb om at kunne voldtage eller slå mænd ihjel, hvis de kan lokke dem ind i bilen. Og de blotter sig ikke og onanerer åbenlyst i parker og bag regnfrakker. Det er ikke alle mænd som gør. Det er ganske sandt. Det er der heller ingen som påstår.

Men det er ikke emnet HER.
Emnet her er hverdagssexisme oplevet af kvinder og beskrevet i en bog.

Der er absolut ingen der forhindrer dig eller andre i at skrive en bog om hverdagssexisme oplevet af en mand. Det ville være et rigtig godt emne at tage op og jeg er sikker på, at mange både mænd og kvinder gerne vil læse om det emne.

John Kierans, ja, det er jo svært at komme igennem med sit budskab, når mændene slår sig sammen ;-)

Lise Lotte

Vi er nødt til at få konteksten på plads hvis vi skal have en nogenlunde intelligent og konstruktiv debat. Langt de fleste ofre for vold, vold med døden til følge samt mord er mænd ikke kvinder. Se selv justitsministeriets opgørelse.
Risikoen for at blive dræbt som ung kvinde i nattelivet af en person, hun ikke kender, er uhyre lav. Mændende derimod er i langt større grad udsat for vold, vold med døden til følge og mord i nattelivet end kvinder er.
Sagerne hvor mænd slår partnere/børn i jalousi er uhyre sjældne. Kvinderne til gengæld er overrepræsenteret i sager om gift-mord mod deres partnere.

"Men det er ikke emnet HER."
"Emnet her er hverdagssexisme oplevet af kvinder og beskrevet i en bog."

Nu er det jo dig der tager disse eksempler op ikke mig.

Min kommentar var møntet på hverdags toxisk adfærd fra kvinder mod mænd (og andre kvinder) samt en forvaklet ide om at kvinderne er uskyldige ofre blot fordi de er kvinder. Vi har siden MeToo rullede, konstant banket mændende i hovedet, jeg spørger igen, hvornår kvinderne har tænkt sig at kigge indad og erkende at de er mindst lige så toxiske i deres adfærd som de mænd de angriber?

Lise Lotte Rahbek

Kontekst, Michael Kamp - i en boganmeldelse?
Det bliver kun en endnu værre omgang omgang whatabouteri end det allerede er og med min aktive indsats.
"Kvinder er også dumme og lede og trælse og voldelige". ja så sandelig er de det. Det er hermed bevist, om ikke før. Diskussioner om hvem der er værst giver i bedste fald kun mening som tidsfordriv. Og så er forløbet oven i købet inderligt forudsigeligt.

Svaret på mit hængeparti er her:

Jeg har lige siden mine første skolefester tilbage i tresserne altid undret mig over og måttet finde mig i- i vid udstrækning - at blive fravalgt af de søde piger. De foretrak i stedet de dumme svin.

Det er tilsyneladende stadig tilfældet, og det gør det vanskeligt for mig at sympatisere med jer når i klager over machoudgaverne, som jo altså tilsyneladende er dem, i foretrækker.

Lise Lotte Rahbek

Tager du pis på folk (m/k) igen, Kurt Nielsen?
Hvordan i himmelens navn skulle nogen i dag kunne fortælle, undskylde eller omgøre dine oplevelser med "søde piger", hvad det så end måtte betyde, i 60'erne?

https://www.youtube.com/watch?v=ult2E2SsZlU

Lise Lotte Rahbek
Det er jo bare data, der henviser til at rigtige piger vælger rigtige mænd uanset hvor stupide de er.

Så længe det er tilfældet er det vel nærmest spild af tid at beskæftige sig med kønsdiskriminationen.

Og så er jeg jo tilbage til det jeg startede med:

’Enhver adfærd der belønnes bliver som hovedregel gentaget.’

''De 'slemme' drenge bliver belønnet af de mest attraktive kvinder. En proces, der tilsyneladende har stået på siden Adam og Eva. Og som tilsyneladende bedes fortsat af 'de damer'.

Så; Go' fornøjelse.

Lise Lotte Rahbek

Kurt Nielsen
For nu ikke at diskutere hvad "data" er og om man kan finde data i din hukommelse,
så ER det da underligt, at alle de søde drenge efterstræber de "attraktive"piger, som går efter de slemme drenge, synes du ikke?
Er det mon det, at de piger ikke vil have pæne drenge i din opfattelse, som gør dem attraktive?
Jeg forstår simpelthen ikke hvad pæne drenge vil med piger som vil have slemme drenge. Er det ikke bare at skyde sig selv i foden - med en stor kaliber?

Torben Nielsen

Hurra for forskellighed. Ung må verden endnu være!

Lise Lotte Rahbek. Du læser jo min tekst som Fanden læser bibelen. Eller også bryder du dig ikke om data der afslører at kvinder rent faktisk også kan være nogle dumme svin. Det er altså ikke kun forbeholdt mændene.