Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Tvindgrundlæggeren Amdi Petersen – fra karismatisk lærer til paranoid sektleder

Der er næppe mange skikkelser fra det danske ungdomsoprør, der er skrevet så meget om som Tvindlederen Mogens Amdi Petersen. Og der er næppe nogen, offentligheden ved så lidt om. Det forsøger ny bog at rette op på
Mogens Amdi Petersen fra tiden lige inden, han gik i effektivt skjul for offentligheden.

Mogens Amdi Petersen fra tiden lige inden, han gik i effektivt skjul for offentligheden.

Hans Bølcho

Kultur
25. februar 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Historien om fynske Mogens Amdi Petersen minder – alle forskelle ufortalt – en smule om den kinesiske kommunistleder Mao Tsetungs historie. Begge ønsker en bedre verden og slås for forandring, begge opnår at få masserne med sig, begge må så grueligt meget igennem, før de endelig når sejrens vej – og begge ender med at blive beruset af deres magt. De ender isoleret fra omverdenen som en grotesk karikatur af deres ungdoms gode vilje.

Denne voldsomme udskriden får man et godt indtryk af i Peter Tygesens gennemdokumenterede og velskrevne bog Amdi & Tvind – iværksætteren, der strækker sig fra Amdis oldefar og frem til den dag i 1978, hvor Amdi fuldstændig forsvinder fra offentligheden og gemmer sig i Tvind-imperiets ukendte mørke. Undervejs tages læseren med på skrumplende busture til Afghanistan og Nepal, blafferture ned gennem Latinamerika, besøg hos befrielsesbevægelser i det sydlige Afrika, møllebyggeri i Nordjylland og frem for alt: hårdt, hårdt arbejde for fællesskabet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Med en lidt grov fil kan man måske slå fast at Tvind blev endnu et eksempel på at magt korrumperer, identitetspolitik dissocierer hvorpå nogen kapitaliserer. Det misbrug af idealer, som udvikledes sig hos Tvind ser vi idag stærkt foldet ud og raffineret på samfundsniveau. I et Danmark, hvor uligheden og magtdistancerne stiger, censur florerer og passiviteten overfor reel bæredygtig omstilling dominerer, føres de store linjelæggende politikker på basis af en falsk forestilling om frihedskamp, på en tvivlsom tese om at 'stå sammen' og på blaserte paroler om fællesskabets værdier, mens det vælter ud af skabet sager om magtfordrejning, magtmisbrug og økonomisk svindel fra vore offentlige forvaltninger og store finansinstitutioner - og kun ganske få af disse retsforfølges, mens nærmest ingen af dem afstedkommer forandringer som kan forebygge lignende, fremtidige problemudviklinger. I stedet forsvinder de ansvarlige politikere og erhvervsansvarlige, ligesom Amdi, ud i det blå - men modsat Amdi gives de et tilforladeligt eftermæle, som f.eks. gør at en tidligere dansk statsminister, som (sammen med mange andre) burde være tiltalt for ulovlig krigsførsel og bedrag overfor offentligheden, idag kan rejse rundt på 1. klasse og for eksorbitante honorarer kloge den om det gode samfund og de gode principper - mens både dansk og international retsorden sejler i et morads af magtkampe og junglelov.

Torben Bruhn Andersen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Hanne Utoft, jeg kan se, der er et og andet, du ikke ved og/eller mistolker ang Tvind. Og det er du jo absolut ikke ene om. Hvis du er interesseret vil jeg gerne drøfte dette med dig, men foretrækker at det sker udenfor dette forum. I så fald, skriv en mail til flamboya@earthlink.net.

Den sidste del af dine anskuelser tror jeg derimod jeg i grove træk deler med dig.

Birgitte Nielsen, det kan der sagtens være noget om ... men er det ikke vigtigt at du folder de informationer du har, ud her - så andre også kan blive klogere?

Birgitte Nielsen

Hanne Utoft, det ville blive en "uphill struggle" at føre diskussionen her, med mindst ligeså mere mudderkastning som det vi ser udfolde sig for tiden ift et meget alvorlige emne. Saa du maa take it or leave it. Sorry!

Jeg tænkte nok at det var dit forbehold og sender dig en mail snarest, Birgitte.