Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

I Claire Keegans novellekunst får det forsømte barn et eget sprog

’Omsorg’ er en barsk og rørende novelle fortalt af en forsømt pige, der har brug for nye ord til sin nye venlige verden
Claire Keegans ’Omsorg’ er et mesterligt eksempel på novellekunst. Den ene skarptslebne sætning følger den anden også i Signe Lyngs danske oversættelse.

Claire Keegans ’Omsorg’ er et mesterligt eksempel på novellekunst. Den ene skarptslebne sætning følger den anden også i Signe Lyngs danske oversættelse.

Murdo Macleod

Kultur
18. marts 2022

På en bagende varm sommerdag med strålende sol og blå himmel bliver en lille pige afleveret af sin far hos et fremmed par på en gård i Wexford i Irland. Hjemme er hendes mor højgravid og får derfor ekstra travlt med »maden, opvasken, med at få os op og af sted til kirke og skole, med at vænne kalve fra og hyre mænd til at pløje og harve markerne, få pengene til at række og stille vækkeuret«, siger pigen og tilføjer: »Men det her er en anden slags hjem«.

Pigen, hvis navn vi aldrig får, er fortælleren i irske Claire Keegans lange novelle Omsorg, og det fremmede par er – antydes det – pigens onkel og tante. I modsætning til derhjemme er der på gården masser af mælk, hjemmebagte tærter, brøndvand og friske grøntsager, og da manden, der hedder Kinsella, efter et par dage tager pigen i hånden, går det op for hende »at min far aldrig nogensinde har holdt mig i hånden, og en del af mig vil have Kinsella til at slippe, så jeg ikke behøver at føle sådan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her