Kan det russiske folk stoppe Putin? Det mener Navalnyj

Oppositionspolitikeren og systemkritikeren Alexej Navalnyj er blevet et symbol på Ruslands kamp for frihed, og den nye dokumentarfilm ’Navalny’ opruller på dramatisk vis, hvordan Putin forsøgte at slå ham ihjel, men fejlede
Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj var i august 2020 udsat for et mordforsøg med nervegiften Novichok i et fly på vej fra Sibirien. Overraskende nok overlevede han, og dokumentarfilmen om ham handler om, hvordan han opklarer, hvem der forsøgte at slå ham ihjel.

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj var i august 2020 udsat for et mordforsøg med nervegiften Novichok i et fly på vej fra Sibirien. Overraskende nok overlevede han, og dokumentarfilmen om ham handler om, hvordan han opklarer, hvem der forsøgte at slå ham ihjel.

Kultur
18. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

På et tidspunkt tidligt i Daniel Rohers nye dokumentarfilm Navalny, der handler om den russiske systemkritiker og oppositionspolitiker Alexej Navalnyj, fortæller hovedpersonen, hvordan han havde regnet med, at jo mere berømt han blev, des større ville sikkerheden være for repressalier fra den russiske præsident Vladimir Putins side. Det viste sig at være helt forkert, erkender han med et skævt smil.

I august 2020 blev Navalnyj nemlig forgiftet med nervegiften Novichok, der nær havde taget livet af ham. I Rohers film, som går tæt på Navalnyj, hans familie og hans politiske arbejde, følger man Navalnyj på en tur til Sibirien, hvor politikeren selv undrer sig over, at det har været så nemt, og at han næsten intet politi har set. Det er der en grund til. Det er på flyveturen hjem fra Sibirien, at han pludselig bliver syg, og havde flyet ikke nødlandet i en anden sibirisk lufthavn, og havde lægerne på det lokale hospital ikke handlet så hurtigt, ville han efter al sandsynlighed have været død.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christian Monggaard

Lad mig sige det med det samme - Alexej Navalnyj er en af mine helte.

Så meget en helt, at det er ubærligt at skulle kigge impotent på,
imens han bliver mishandlet af Putin med hele statsapparatet i ryggen.

Det er ren Munthy Python, at Navalnyj bliver arresteret i det øjeblik,
han træder ud af ruteflyet - som er blevet omdirigeret til anden lufthavn,
for at isolere Navalnyj fra sine ventende tilhængere.

Anklagen var, at han havde overtrådt betingelserne for sin
prøveløsladelse ved ikke at møde op på en Politistation i Moskva,
imens han var indlagt på tysk hospital til behandling for
novichok forgiftning - JA, man tror, det er løgn.

Og nu bliver fængselsopholdet forlænget med 13 år og skærpet til
afsoning i nyt højsikkerhedsfængsel ....

Jeg ville aldrig i livet have mod og mandshjerte til at præstere på
Navalnyj's niveau - jeg er ikke engang sikker på, at jeg tør vove at
se filmen ’Navalny’ - tænk hvis jeg blev ked af det !!!!

Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Christian Monggaard, Arne Albatros Olsen, Poul Anders Thomsen, Danny Hedegaard, Jens Christensen, Rolf Andersen, Ole Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Nej, desværre, Putin er ude af kontrol og kan ikke væltes af befolkningen. Vores håb kan være, at de væbnede styrker og generalerne vender sig mod den gale mand. Eller andre magtfulde tager ansvaret for at sætte ham ud af spillet.

Torben Bruhn Andersen, Poul Anders Thomsen, Danny Hedegaard, Rolf Andersen, Ole Olesen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Kan det tænkes at vesten kan/vil tilbyde medlemmer af Putins korrupte inderkreds med blod på hænderne, og et medansvar for krigen.
At de går fri for straf, og helt eller delvist kan beholde deres stjålne formuer, hvis de kupper Putin, stopper krigen og indsætter en regering som Ukraine og vesten kan forhandle, og træffe aftaler med.
Og som i videst muligt omfang så hurtigt som muligt, som en overgangsregering kan medvirke til en normalisering af vores relationer til Rusland?

Eventuelt under medvirken af Kina til at stå for umoralske, men nødvendige garantier til russiske kupmagere.
Kina havde jo før krigen særdeles gode relationer til både Rusland og Ukraine, og må vel have en interesse i ikke at blive dømt af eftertiden, i et omfang der skader deres samlede globale interesser for meget.

Det har virket til at være rationalet hos en kollektiv kinesisk ledelse siden Deng Xiaoping, og indtil at den nuværende præsident Xi Jinping, der vel nu de facto er enehersker?
Er Xi Jinping så ideologisk motiveret, og opmuntret af Kinas økonomiske fremskridt i lyntempo, at han er villig til i situationen at ignorere objektive kriterier, for Kinas virkelige langsigtede interesser.

Er det tænkeligt at Kina kan være villig til at imødekomme Vesten, og gribe øjeblikket til at opnå andre indrømmelser på bekostning af Rusland, som Kina ikke ellers havde udsigt til at kunne opnå.
Eksempelvis den vestlig boykot af Huawei og kinesisk teknologi.
Måske mod at vesten dæmper kritikken på områder som Hongkong, Tibet og Xinjiang.
Ikke at vesten skal vende 180 grader og lægge os fladt ned, men begge parter ved jo at de har mere at vinde de næste 50 år, på en eller anden fornuftig sameksistens.
En sameksistens som den kolde krig stod i vejen for i 40 år, og hvor både Kina og vesten vil kunne vælge at drage en pragmatisk lære af historien.

Vesten har vel efterhånden lært, at vi ikke længere hverken skal eller kan invadere andre lande for at bedrive nationbuilding, men bør holde os til at at forsvare egne lande, og egne allierede mod en skæbne som nu Ukraine lider.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Claus Oreskov

Spis brød til, det er kun i vesten af Navalny opfattes, som stor stor oppositionspolitiker. Han er vestens opfindelse og var angiveligt anset til at skulle spille hovedrollen i endnu en farve eller blomster revolution, iscenesat fra USA og EU.
Dette blufnummer skygger for den kendsgerning (der aldrig snakkes om), at kommunistpartiet er det største oppositionsparti i Rusland og har været det hele tiden.

Steffen Gliese

Claus Oreskov, det er trist, at I på den højreekstreme kommunistiske Stalinfløj har så lidt tillid til mennesker, at I tror, at de skal manipuleres/narres/snydes til at indlede opgøret for at sikre sig et frit samfund.
Engang var det tanken med arbejderklassens revolutioner at opnå netop det, og hvad skulle det ellers være?

Der er ikke mange stalinister tilbage i danmark, Steffen - selvom nogen tror det. Du har ret i at de før der er høre hjemme på yder højrefløj. Den er så bare nationalistisk. Alle påstande om at stalin var kommunist er løgn og ussr-propaganda.

Claus Oreskov

Steffen Gliese
19. marts, 2022 - 00:54
Vis ikke du har opdaget det, så er det vestens største magtelite der har promoverede Navalny, og du taler om at have tillid til menneskene!
PS: opremsninger af værdiladet ord fremme sjældent ens sag.

Claus Oreskov

Alvin Jensen 19. marts, 2022 - 01:03
Tråden handler om noget andet, men siden du har bragt Stalin og hans forhold til kommunismen, på bane, vil jeg svare på det.
Du skriver ” Alle påstande om at Stalin var kommunist er løgn og ussr-propaganda.”
Den internationale anerkendte Stalin forsker Kevin McDermott fra Sheffield Hallam University, har faktisk den modsatte mening og han er som sagt ikke fra USSR.
Se hans bog om emnet: Kevin McDermott ” Stalin: Revolutionary in an Era of War”
Jeg siger ikke Kevin McDermott har absolut ret, men jeg tror ligesom han at den historiske sandhed har flere sider og for det meste er ganske kompleks.

Torben Lindegaard

Jeg har lige set på "France 24", at Navalny er blevet dømt skyldig i de
yderligere fremførte anklager om foragt for Retten og svig.

Der ventes på strafudmålingen - 13 års fængsel forventes.

https://www.youtube.com/watch?v=tWTY8PN7CO0

Torben Lindegaard

9 år mere i spjældet til Aleksej Navalnyj - det er til at hulke over