Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny HBO-dokumentar om ubådssagen lægger hovedvægten på at hylde Kim Wall

Amerikanske Erin Lee Carrs dokumentar ’Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall’ gør en dyd ud af at fortælle, hvem Kim Wall var, men giver også plads til hendes drabsmands vanvid
Peter Madsens ubåd efter at den er blevet bragt på land i forbindelse med efterforskningen af drabet på Kim Wall.

Peter Madsens ubåd efter at den er blevet bragt på land i forbindelse med efterforskningen af drabet på Kim Wall.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Kultur
15. marts 2022

Historien om drabet på Kim Wall fortælles helt forfra i amerikanske Erin Lee Carrs dokumentar, Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall. Dokumentaren i to afsnit er lavet til HBO Max og det internationale, engelsksprogede publikum, der ikke nødvendigvis er bekendt med den svenske journalist, den komplet afstumpede danske opfinder Peter Madsen og den reportagetur ud i hans ubåd, der endte med, at han dræbte hende på bestialsk vis, sank sin ubåd og kom med den ene løgnehistorie efter den anden, inden han blev idømt fængsel på livstid.

De får præsenteret en ret konventionelt opbygget dokumentar, der først skildrer forløbet omkring Kim Walls forsvinden i august 2017 og derefter zoomer ind på et tema ad gangen: Hvem Kim Wall var, hvordan efterforskningen forløb, og hvad i alverden der er i vejen med Peter Madsen, siden han kunne begå så grusom en forbrydelse.

Erin Lee Carr har interviewet en håndfuld danske journalister, der dækkede ubådssagen; politiefterforskere og folk fra Søværnet, der var med til at opklare drabet; venner og undervisere, der kan fortælle, hvordan Kim Wall var, samt journalisten Thomas Djursing, der har skrevet en biografi om Peter Madsen og modtaget rablende breve fra ham i fængslet. Derudover er der en masse arkivklip fra dansk og international presse. Billederne af drabsmanden, der står på sin synkende ubåd i Køge Bugt og vinker, er stadig rystende at se på. Dokumentarens engelsktalende publikum går glip af flertalsformen i det klip, hvor han kommer i land og en journalist råber »Peter, er I okay?«) efter ham. Men så er der så meget andet, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen.

Hyldest og galmandssnak

Man er lidt på vagt, når den mest rystende drabssag, der har fundet sted i ens samfund i ens levetid, bliver genfortalt, men Erin Lee Carrs dokumentar er lødig og velovervejet i sit fokus. Der er elementer i dokumentaren, der med fordel kunne være valgt fra. Lyden af de amerikanske nyhedsværter, der gengiver sagen i overskriftform, virker trælst distancerende på mig, men tjener muligvis det formål at få dokumentarens udenlandske publikum til at forstå, at sagen vakte opmærksomhed i store dele af verden. Brugen af de første linjer i Angel Olsens lækkermelankolske indiehit »White Fire« (»Everything is tragic /It all just falls apart …«), der akkompagnerer en panorering over Øresundsbroen en gråvejrsdag, føles også som en klam omgang glasur.

Men det mest markante valg i Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall er dog et godt et, nemlig at lægge hovedvægten på portrættet af Kim Wall og det liv, hun var så godt i gang med at leve, da hun blev dræbt. Hyldesten til hende fylder meget i dokumentaren, og det er helt på sin plads. Hendes forældre og bror medvirker ikke, men ses i et klip til allersidst, hvor de holder taler for modtagerne af det journalistlegat, der blev oprettet i Kim Walls navn. 

At se dem med deres varme og intelligente udstråling føles som et plaster på såret, efter den del af dokumentarens sidste afsnit, der fokuserer på Peter Madsens vanvid. Man kan diskutere, om det overhovedet er hensigtsmæssigt at opfylde hans store narcissistiske ønske om opmærksomhed. Der er gode argumenter for at lade være, som Tobias Lindholm for eksempel gjorde det i sin fremragende tv-serie om sagen set fra efterforskningslederens synspunkt, Efterforskningen, hvori drabsmandens navn slet ikke nævnes. Men der er også gode grunde til at rette blikket mod vanviddet og de måder, det kommer til udtryk. Og i andet afsnit er der mange lange Peter Madsen-citater.

Citaterne stammer dels fra en totalt rablende blog, Peter Madsen skrev for fagbladet Ingeniøren, dels fra de breve, han skrev til biografisten Thomas Djursing (hvis refleksioner over sin egen og offentlighedens fascination af manden i øvrigt også er værd at høre på). Brevuddragene består af højstemt, lommefilosofisk og relativerende bavl, der totalt negligerer, at langt de fleste mennesker er udstyret med moralske standarder og evne til medfølelse. Men netop som eksempler på den totale ansvarsfraskrivelse er de værd at have med.

’Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall’. Instruktion: Erin Lee Carr. To afsnit. Kan ses på HBO Max.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gitte Loeyche

Han SÆNKEDE sin U-båd - han SANK den ikke!!!!

Anders Sørensen

@Gitte Loyeche, "ubåd", ikke "U-båd".

Sådan er der så meget. Mest af alt er det vel upassende overhovedet at fluekneppe ligegyldigheder i sammenhængen, men det må du selv rode med.