Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Orbán har lavet et omvendt 1968-oprør

Lasse Skytt leverer med sin nye bog ’Orbánland’ god baggrund for at forstå, hvad det er for et Ungarn der søndag afholder parlamentsvalg
Lasse Skytt har et godt blik for den kulturkamp, Orbán i de senere år har gennemført med bandlysning af kønsstudier, ændring af universitetsloven og begrænsning i forskernes frihed.

Lasse Skytt har et godt blik for den kulturkamp, Orbán i de senere år har gennemført med bandlysning af kønsstudier, ændring af universitetsloven og begrænsning i forskernes frihed.

Vladimir Simicek

Kultur
1. april 2022

Ungarns højrenationale Fidesz-regering har skruet op for sin identitetspolitiske krig mod LGBTQ+ og for nylig vedtaget en såkaldt ’børnebeskyttelseslov’, der gør det ulovligt at portrættere homoseksualitet over for mindreårige. Overraskende nok var Ungarn faktisk det første land i verden til at introducere begrebet ’homoseksualitet’. Det skete tilbage i 1868, hvor den ungarske journalist Karl-Maria Kertbeny brugte ordet i et brev til en tysk ven og senere i en trykt pjece.

Er det en sjov anekdote eller et meningsfuldt paradoks? Vælg selv. Eller tag den populære rubik-terning, som blev opfundet af den ungarske billedhugger Ernö Rubik i 1974. Eller for den sags skyld, at coronavaccinernes mor – eller hjernen bag den videnskabelige forskning, som ligger til grund for mRNA-vaccinerne fra Pfizer og Moderne – er den ungarske biolog Katalin Karikó. Uden hendes forskning havde vaccinerne ikke eksisteret.

Hvad er lige den røde tråd her? Det er, at det handler om Ungarn og alt sammen fremgår af den bog, Orbánland, som Lasse Skytt, som passende optakt til det ungarske parlamentsvalg på søndag, netop har udgivet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her