Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

PJ Harveys ’Let England Shake’ er et råt antikrigsmesterværk

Med nærmest profetisk timing blev demoudgaven af PJ Harveys 11 år gamle mesterværk ’Let England Shake’ udgivet i januar. Kun 27 dage før invasionen af Ukraine. Det er en af de største, måske den største, musikalske undersøgelse af krigens væsen og uvæsen. Og det er en dundrende empatisk viljesakt
’Let England Shake – Demos’ demonstrerer, hvor genial en sangskriver PJ Harvey er, med eller uden backing.

’Let England Shake – Demos’ demonstrerer, hvor genial en sangskriver PJ Harvey er, med eller uden backing.

Klougart Sofie Amalie/Information/Ritzau Scanpix

Kultur
19. marts 2022

Det er med nærmest profetisk timing, at demoversionerne af de 12 sange, der udgør engelske PJ Harveys Let England Shake fra 2011, er udkommet i år. Få plader virker så relevante og brutalt poetiske i forhold til krigens væsen og uvæsen, og med sin udgivelse den 28. januar ankom den 27 dage før russernes invasion af Ukraine.

Ja, en sang som »The Words That Maketh Murder« er nærmest isnende aktuel. PJ Harvey formidler i versene en soldats oplevelser i Første Verdenskrig.

»Death lingering, stunk / Flies swarming« og »I've seen soldiers fall like lumps of meat / Blown and shot out beyond belief.«

Det var en verdenskrig, der eksploderede ud af mindre begivenheder og drog stormagterne ind en efter en.

»The words that maketh murder / These, these, these are the words,« synger mandekoret så smukt-grumt. Og sangen ender med linjerne: »What if I take my problem to the United Nations?« sunget igen og igen. Ja, hvad nu hvis? I hvert fald er det et ret så samlet FN, der har fordømt den russiske invasion. Men gør det nogen forskel?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her