Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ryûsuke Hamaguchis oscarvinder, ’Drive My Car’, folder flot og filmisk Murakami-novelle ud

Japanske Ryûsuke Hamaguchis oscarvindende drama, ’Drive My Car’, undersøger smukt, hvad der kan ske, når man for en stund overgiver livsrattet til andre og er åben for nye møder – og for kunsten
Skuespilleren og instruktøren Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) bliver kørt rundt af den fåmælte Misaki Watari (Toko Miura) i en rød Saab, og de to ender med at dele deres traumer med hinanden i Ryûsuke Hamaguchis oscarvindende Murakami-filmatisering, ’Drive My Car’. Foto: Camera Film

Skuespilleren og instruktøren Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) bliver kørt rundt af den fåmælte Misaki Watari (Toko Miura) i en rød Saab, og de to ender med at dele deres traumer med hinanden i Ryûsuke Hamaguchis oscarvindende Murakami-filmatisering, ’Drive My Car’. Foto: Camera Film

Kultur
31. marts 2022

Den japanske forfatter Haruki Murakami er ikke glad for at lade nogen filmatisere hans romaner. Hans melankolske kærlighedsroman Norwegian Wood blev adapteret i 2010, og siden har han kun ladet filmfolk arbejde med sine noveller. Sydkoreanske Lee Chang-dongs skæbnesvangre Burning brugte fængslende to en halv time på at folde en kort Murakami-fortælling ud. Nu inviterer japanske Ryûsuke Hamaguchi til tre timers fascinerende drama med udgangspunkt i historien Drive My Car fra novellesamlingen Mænd uden kvinder.

Det kan lyde langstrakt at gøre få siders litterært drama til en helaftensfilm, men det er det ikke i hænderne på Hamaguchi, som senest nænsomt udforskede livets små og store tilfældigheder i sit tredelte kortfilmkammerspil Japanske fortællinger.

Hamaguchi tager afsæt i grundstemningen af ensomhed i Murakamis fortælling om mødet mellem en teatermand og den kvindelige chauffør, som en dag overtager rattet i hans elskede retro-Saab, men han digter vellykket videre, så man får en langt mere fyldig fortælling end novellens punktnedslag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her