Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Den absurde historie om fremmedgørelse, ydmygelse og bureaukrati stammer fra Gogol

I Nikolaj Gogols fortællinger er ’det lille menneske’ i centrum, originalen, ’the underdog’. Nu har den notoriske særling, der unddrager sig enhver klar kategorisering, fået en yderst værdig præsentation og oversættelse til dansk
Kultur
8. april 2022
Endelig har Nikolaj Gogol fået den værdige præsentation, han fortjener. Maleri af Otto F. Th. von Moeller, 1841.

Endelig har Nikolaj Gogol fået den værdige præsentation, han fortjener. Maleri af Otto F. Th. von Moeller, 1841.

Ritzau/Scanpix

Der hersker en del bekymring for, at russisk kunst og kultur, selv når der ikke er tale om nogen som helst forbindelse til disse års officielle Rusland, kan gå hen og blive offer for sanktioner – af lutter nidkær antiputinisme. Men den klassiske russiske litteraturs vilkår i dagens Danmark er sjældent gunstige og i al fald uhindrede. Tsarrigets mageløse fortællekunst blomstrer som sjældent før i vore hjemlige bede, passet af et utal af sagkyndige og kompetente gartnere.

Som nu at kunne sidde med Nikolaj Gogols fortællinger! Endelig har denne notoriske særling, der unddrager sig enhver klar kategorisering, fået den værdige præsentation, han fortjener, af René Wad Andersen. Gogols digtning fra Sankt Petersborg er kun en del af den luksus, som både nogle store og en række små risikovillige forlag (i dette tilfælde Sisyfos) nu om dage betænker os med: russiske mesterforfattere i kompetente oversættelser og udgaver. Men hvilken del!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Krigen i Ukraine har mange sideeffekter og tænk, så skulle man også stifte bekendtskab med Gogol, om end på overfladisk måde, men man kan jo nå det hele:

https://study.com/academy/lesson/the-nose-by-nikolai-gogol-summary-analy...

Reaction: Altså, hvis dette uddrag er bare nogenlunde repræsentativt, så foretrækker jeg nok stadig en Gajol, så kan Putin beholde sin Gogol.

Annette Chronstedt

Googl var ukrainer af fødsel.

Marie-Christine Poncelet

Jeg bliver lidt irriteret når jeg læser: " officer og intellektuelle prøvede at gribe magten for at modernisere det stivnede feudal samfund og drejer det i en vestlig liberal retning"!!!!!
" En Vestlig liberal retning" ?
Hele Europa var på det tidspunkt monarkier eller kejserie, man kan vist nok ikke kalde det vestlig liberal retning.
At russisk intellektuelle og officer blev inspireret af oplysningstiden og den franske revolution, ok. men noget der skulle være på det tidspunkt en vestlig liberal retning lyder lidt absurd i mine ører, om mon der er kommet lidt inflationen i begrebet.

Michael Gudnæs

@ Annette Chronstedt
Det bliver nævnt i artiklen, selvom det dengang hed LilleRusland.

Finn Jakobsen

Marie-Christine P : det er som om du får røde knopper, når du læser ordet ´vestlig´.
Mon ikke , det er på tide at fastslå, at den frie tanke i vid udstrækning er baseret på en ide, fostret i det der i dag kaldes den vestlige verden, om individuel frihed i forhold til magtens konventioner. Det hænger så ved flere hundrede år efter, på godt og ondt, om du vil. Det er svært at bortforklare en vestlig oprindelse.

Marie-Christine Poncelet

Finn Jakobsen, jeg får røde knopper fordi det er et misbrugt begreb, som alle de vestlige lande soler sig i uafhængige af hvad de er involveret i, det begreb betyder ingen ting fordi netop det bliver misbrugt, er ret elastisk afhængig af nu pt, hvad det handler om og hvor.
I forhold til Gogol jeg synes at det er absurd at tale on den liberal vestlige retning for den fandtes ikke, den vestlige retning. At være liberal fandtes men den vestlige retning nej.
Jeg forventer at i en anmeldelse begrebet er på plads, særligt i de urolige tider vi lever i
Ingen manipulation, tak!
Vi ved godt, at vi er god i de vestlige lande .