Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Bog om kapitalismens monopoltendens er medrivende fortalt

Kapitalismens iboende bevægelse er ikke mod stadig mere frihed og kreativitet, men derimod magtkoncentration og stilstand
Kultur
29. april 2022
Forfatter Barry Lynn, som også er leder af Open Markets Institute, siger ikke noget om sit politiske ståsted, men han ligger i forlængelse af økonomisk populisme.

Forfatter Barry Lynn, som også er leder af Open Markets Institute, siger ikke noget om sit politiske ståsted, men han ligger i forlængelse af økonomisk populisme.

Tilde Døssing Tornbjerg

I det, der ofte bliver betegnet som det første og største værk i frimarkedstænkningen, Wealth of Nations, skriver Adam Smith i 1776 om handelsfolk, at de »sjældent mødes for morskab og adspredelse, uden at samtalen ender i en sammensværgelse imod offentligheden eller i en eller anden foranstaltning om at hæve priserne«.

Denne berømte sætning er mærkeligt nok ikke citeret i en bog, der ellers handler om, hvordan monopoler igen og igen opstår til skade for offentligheden, og hvordan en sandt fri økonomi kræver en aktiv antimonopollovgivning for at hindre de stadige sammensværgelser imod offentligheden.

Barry Lynn, der er leder af tænketanken Open Markets Institute, har skrevet denne bog »for at hjælpe folk med at se monopolets monster og dets sande natur. Og med at forstå, at vi har, hvad vi skal bruge for at slå det ihjel«. Det handler om, hvordan kapitalismens historie har været formet af stadige pendulsvingninger imellem koncentration og spredning, monopoler og mangfoldighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frederik Schwane

Tak til Margrethe Vestager :-)

Steffen Gliese

Det er godt, at sandheden endelig kommer for en dag fra mange ideologiske baggrunde.

Torben Kjeldsen

Tak