Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Fotobog viser os et lille hjørne af historien og kaster nyt blik på vores rolle som nation

Fotobogen ’Displaced’, der også er aktuel med udstilling og ’talk’ i Den Sorte Diamant, er et stærkt vidnesbyrd fra kolonitiden, der samtidig viser os længsler og ønsker for fremtidens Grønland
Fotobogen ’Displaced’ følger blandt andet drengen David, som i 1951 blev sendt til et kysthospital i Kalundborg. Fotografen er vendt tilbage til ’gerningsstedet’ og har fundet det nu nedlagte kysthospitals gamle og egentlig smukke hovedtrappe, der nu står underligt alene og fører op til … ingenting.

Fotobogen ’Displaced’ følger blandt andet drengen David, som i 1951 blev sendt til et kysthospital i Kalundborg. Fotografen er vendt tilbage til ’gerningsstedet’ og har fundet det nu nedlagte kysthospitals gamle og egentlig smukke hovedtrappe, der nu står underligt alene og fører op til … ingenting.

Tina Enghoff

Kultur
25. april 2022

Sammen med andre grønlandske børn blev drengen David Samuel Naeman Josef Kristoffersen, som havde et ben, der var kortere end det andet, i 1951 sendt til et kysthospital i Kalundborg. Her blev han så længe, at da han kom hjem, havde han mistet sit modersmål: grønlandsk.

Det er denne hjerteskærende historie om et samfund, der sender børn tusinder af kilometer væk fra deres forældre, som fotografen Tina Enghoffs stærke fotobog fra Forlaget Vandkunsten, Displaced, handler om.

Leder man i dag efter spor af denne historiske hændelse, findes de ikke i nogen af de grønlandske arkiver. Kun i danske. Det er derfor, bogen hedder Displaced. For der er noget, som ikke går op. Hermed bliver det en slags ufortalt historie. Noget, som ligger ’gemt’ det forkerte sted. Både måden at behandle et lille barn på og måden, hvorpå det bliver skrevet ind i historien. Denne uorden forsøger Tina Enghoff at råde bod på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her