Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Heroin chic’ er en skræmmende god roman om musik, spiseforstyrrelse og heroinmisbrug

Maria Kjos Fonns skriver, så man bliver blæst bagover. Hendes nye roman kredser om 1990’ernes modebranchestil ’Heroin chic’, som blandt andet ikonet Kate Moss blev billedet på. Men det er også en fortælling om musikkens rus, der afløses af anoreksiens, for begge at blive opslugt af heroinens rus

Æstetiseringen og romantiseringen er narkomanien, hævder norske Maria Kjos Fonns roman ’Heroin chic’.

Lea Meilandt

Kultur
22. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Har man lov til at skrive romantiserende og æstetiserende om heroinrusen? Romantiserende betyder: at rusen er et godt sted at være. Æstetiserende betyder: at den er smuk. Og ikke bare at skrive æstetiserende og romantiserende, altså forherligende og forskønnende, om rusen, men om narkomanens karakter og scene, om narkoen som brand?

Maria Kjos Fonns (f. 1990) roman hedder Heroin chic. Det er navnet på en stil i modebranchen og blandt modeller, som var fremherskende i 1990’erne. Kate Moss var et ikon, i den rolle optræder hun også i romanen. Chic betyder ’smart’, ’elegant’, ’fiks’. I kombinationen her refererer det til en dødningeagtig magerhed, et langt og blegt knokkelansigt med mørke skygger. Og til ligegyldighed, tomhed, et fravær af alting.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

24 år, en beretning om selvødelæggelse, som jeg ser det, men sådan er det ikke for hende. Det er (som jeg forstår det) en speciel nydelse. Jeg kan ikke tro det, men må bare sige, nå! Og så tror jeg det ikke alligevel. Det er, som jeg kender naturen i mennesket, umuligt at ødelægge sig selv af lyst. Selvmodsigende.
Når det er sagt, nyder menneskeheden åbenbart at ødelægge verden. De russiske soldater nyder i deres forråelse at bombe Ukraine og skyde borgerne. Den naive vil sige, at de skal holde op. Den unge pige burde også stoppe med at ødelægge sig selv, men hun vil ikke respektere nogen autoritet. Den religiøse fortælling vil nok heller ikke bide på hende: Ved du hvad, der bor en gud inden i dig, og han siger stop. Han har en søn, der ofrede sig for dig, og da han forlod os, sendte han helligånden. Også til dig.
Vi andre ved, at det kun er få, der går så langt ud, enkeltvis, men gruppevis er det store flertal på vildspor, men tror sig på rette vej. Bare spørg Mette og Dan: “Det skal nok gå”!
Maria er god til at skrive, og det falder anmelderen for. Er det i orden sådan rent moralsk? En forlægger kunne bede Maria skrive om vores overforbrug, mishandling af naturen og temperaturstigningen, og det ville hun kunne gøre til alles fryd.
Der er noget, der ikke rimer i alt det her, Thomas Thurah.