Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Man kan lige så lidt skille sport fra politik, som man kan skille sport fra religion

Ove Korsgaard om nationen og staten i idræt og sport
Ove Korsgaard har givet plads til Christian Eriksens død og genoplivning i afsøgning af idrættens forhold til det åndelige og legemlige, mellem magelighed og askese og i visse tilfælde mellem askese og doping.

Ove Korsgaard har givet plads til Christian Eriksens død og genoplivning i afsøgning af idrættens forhold til det åndelige og legemlige, mellem magelighed og askese og i visse tilfælde mellem askese og doping.

Anp/SIPA/Ritzau Scanpix

Kultur
29. april 2022

For trekvart år siden, midt under en landskamp i Parken, faldt en spiller pludselig død om. Tililende fik vakt den unge idrætsmand til live igen og kørt på hospitalet. Siden har fodboldspilleren kunnet vende tilbage til sin professionelle tilværelse. Begivenheden, der fik en overvældende pressedækning, har allerede indskrevet sig i idrætshistorien.

Ove Korsgaard, hvis bindstærke forfatterskab om blandt andet sport, folkelighed, dansk identitet og Grundtvig er respektindgydende, har i sin nye bog, Kropskultur. Idræt, religion og askese fra oldtid til nutid, givet plads til begivenheden i afsøgning af idrættens forhold til det åndelige og legemlige, mellem magelighed og askese og i visse tilfælde mellem askese og doping. Det hele, det vil sige fra de allerførste historiske vidnesbyrd om ambitionen: hurtigere, højere, længere – citius, altius, fortius – understreger Korsgaard, at alt i relation til idræt og sport afhænger af den politiske virkeligheds rammeværk i stat, nation og mellem stater og mellem nationer. Idrætten er statskulturens stemme, i sjældnere tilfælde nationens.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Vi får også snart at se om man kan skille melodigrandprix (musiksport) fra politik.

Frederik Schwane

Selvfølgelig kan sport og politik ikke adskilles; det er kun hykleri, der lægger grunden for de undskyldninger, som ambitiøse konkurrence folk og magtfulde pengeelskende sportsorganisationer disker op med. Og dobbelthykleri af de samme, når de udtaler sig kritisk over Nadia Nadims valg.

Gert Hansen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Apropos: https://politiken.dk/sport/art8256206/Hvis-du-aldrig-har-grædt-så-lev-dig-ind-i-en-sport