Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Rammstein har et godt bud på shokrock’ens fremtid i en verden uden tabuer

Var rocken et omrejsende tivoli, ville shockrocken være det groteske spøgelseshus. Men er der andet end nostalgisk hygge tilbage i det teatralske kabinet af provokationer, spørger Informations anmelder under lytning af nye plader fra svenske Ghost og tyske Rammstein
Forsanger Till Lindemann udstyrer den ellers noget afdankede kulturkritiske brod med en barok finesse, der gør den veloplagt.

Forsanger Till Lindemann udstyrer den ellers noget afdankede kulturkritiske brod med en barok finesse, der gør den veloplagt.

Christophe Gateau

Kultur
28. april 2022

»Du kan skære din egen arm af og æde den på scenen, uden at det gør fra eller til.«

Den nu 74-årige og snart danmarksaktuelle shockrocker Alice Cooper gav ikke meget for rockens fortsatte mulighed for at chokere og forarge, da han i et interview med The Independent blev spurgt ind til emnet i forbindelse med lanceringen af sit seneste album, Detroit Stories (2021). Rockmusikken har fra sine spæde år haft en selvforståelse, der, selv om den kan virke lidt patetisk i dag, ofte er blevet bekræftet af det omgivende samfund som en radikal kraft og et elektrisk chok for småborgerlig moral.

Begrebet shockrock kan derfor virke som dobbeltkonfekt, men skal ikke så meget forstås som en ekstra chokerende rock, snarere som en særligt selvbevidst og teatralsk iscenesættelse af rockens potentiale for forargelse. Den er spøgelseshuset i rockens store omrejsende tivoli, det groteske maskespil, der svælger i sin egen provokation. Ofte med elementer af okkultisme, som regel med kraftige seksuelle undertoner og altid med flamboyante armbevægelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Der findes da masser af tabuer at tage fat på, problemet er bare, at det i modsætning til de i artiklen nævnte er farligt at bryde dem.

Kasper Pedersen

"En verden uden tabuer"???
Måske er nye kommet til?

"shockrock" fra The Cure, Why Can't I Be You (1987) - efter 2 sekunder (og igen 20s, 30s) - se den hvis du tør - den er ikke "safe" for alle.

https://www.youtube.com/watch?v=MI0a9hTh5AU