Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Abdulrazak Gurnah er en historieberetter af Guds nåde

Noget af det fascinerende ved at læse Abdulrazak Gurnah er, at han ikke følger nogen dramaturgi, han fortæller på samme måde, som livet former sig i virkeligheden – fuldt af tilfældigheder og uforudsete begivenheder. Nu er to af hans romaner kommet i ny dansk oversættelse
Abdulrazak Gurnah modtog Nobelprisen i litteratur i 2021.

Abdulrazak Gurnah modtog Nobelprisen i litteratur i 2021.

Mark Pringle

Kultur
27. maj 2022

På sin vis beretter Abdulrazak Gurnahs to romaner Paradis og Efterliv en fortløbende historie, blot med forskellige personer. I første bind, Paradis, bliver den 12-årige Yussuf udleveret som pant til en rig købmand, kaldet onkel Azis, som Yussufs far skylder penge. Han arbejder for købmanden sammen med Khalil, der ligeledes er blevet pantsat af sin familie. Paradiset antager lejlighedsvis konkret form af en vidunderlig have, som Yussuf efterhånden får mulighed for at passe sammen med havemanden. Hans liv skildres ikke som urimeligt hårdt, og han glemmer efterhånden sine forældre mere og mere.

Vi følger Yussuf fra 12-årsalderen, til han som voksen stikker af fra købmanden for at slutte sig til askarierne – indfødte krigere, anført af tyske officerer. Vi er i tysk Østafrika før Første Verdenskrig.

I bind to, Efterliv, møder vi Hamza, som netop har meldt sig som frivillig til askarierne, men som allerede panikslagent er ved at fortryde det. Også Hamza er som barn blevet solgt af sin far, men i modsætning til Yussuf kender han intet til sin familie og husker ikke sin far og mor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her