Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Hændelsen’ er en gruopvækkende og vellykket skildring af en illegal abort anno 1960

Audrey Diwans filmatisering af Annie Ernaux’ selvbiografiske roman om en illegal abort i start-60’ernes Frankrig lykkes ikke mindst, fordi den skræller bogens (ellers gode) refleksionslag af og koncentrerer sig om den desperation, filmmediet egner sig så godt til at vise
Anne (spillet af Anamaria Vartolomei yderst til højre) har en lovende fremtid foran sig som familiens første akademiker, da hun bliver gravid. ’Hændelsen‘ skildrer de trængsler og rædsler, hun gennemgår for at blive fri for graviditeten, og minder om, at man ikke kan afskaffe abort, kun fri og sikker abort.

Anne (spillet af Anamaria Vartolomei yderst til højre) har en lovende fremtid foran sig som familiens første akademiker, da hun bliver gravid. ’Hændelsen‘ skildrer de trængsler og rædsler, hun gennemgår for at blive fri for graviditeten, og minder om, at man ikke kan afskaffe abort, kun fri og sikker abort.

Fra filmen

Kultur
25. maj 2022

Åbningsscenen i Audrey Diwans filmatisering af Annie Ernaux’ selvbiografiske roman Hændelsen er helt igennem harmløs set med nutidsøjne præget af de sidste 50-60 års bestræbelser på seksuel frigørelse. Tre helt unge kvinder hjælper hinanden med at få brysterne til at sidde godt, inden de skal hen på en studenterklub og danse twist (filmen foregår omkring 1960).

Hovedpersonen Anne (Anamaria Vartolomei) går til opgaven med samme seriøsitet, som man senere ser hende udvise i litteraturstudierne i den sydvestfranske by Angoulême. Veninden Brigitte (Louise Orry-Diquéro) protesterer (på skrømt, forestiller man umiddelbart) over at komme til at se så sexet ud, at alle mændene vil få lyst til at elske med hende, mens den anden veninde, Hélène (Luàna Bajrami), ikke skal nyde noget af at fremhæve sine bryster. Måske er hun bornert, måske bare blufærdig, tænker man, men efterhånden som filmen udfolder sin historie om en uønsket graviditet, forstår man, at Hélène i det øjeblik lige såvel kan være bange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her