Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

En lidende homohelgen lyser op i gribende film om et sort kapitel i vesttysk historie

’Grosse Freiheit’ er en film, man vil ud af, fordi fængselsklaustrofobien er så stor. Men det er samtidig en overvældende smuk, udfriende film om en hovedpersons selvopofrelse i en tid, hvor homoseksualitet var ulovlig i Vesttyskland – og hvor myndighederne gjorde sig alt for umage med at håndhæve dette
Den fremragende østrigske film ’Grosse Freiheit’ beretter gennem hovedpersonen Hans Hoffmann (spillet af Franz Rogowski) og hans relation til Viktor Kohl (spillet af Georg Friedrich) om et skammeligt kapitel i datidens Vesttyskland.

Den fremragende østrigske film ’Grosse Freiheit’ beretter gennem hovedpersonen Hans Hoffmann (spillet af Franz Rogowski) og hans relation til Viktor Kohl (spillet af Georg Friedrich) om et skammeligt kapitel i datidens Vesttyskland.

PR-foto

Kultur
19. maj 2022

Viktor begynder først at tage hensyn til sin nye homoseksuelle medfange Hans, da han ser et nummer tatoveret på dennes underarm.

117245 er Hans’ nummer fra kz-lejren, hvor han var interneret grundet sin homoseksualitet.

Året er 1945, Anden Verdenskrig er slut. Men efter freden bliver de homoseksuelle, vesttyske kz-fanger blot overført til almindelige fængsler for at færdigafsone deres domme – som altså udelukkende var blevet dem pålagt grundet deres seksualitet. I overensstemmelse med den berygtede paragraf 175, der først blev ophævet i 1969 i Vesttyskland.

Den fremragende østrigske film Grosse Freiheit beretter om et skammeligt kapitel i datidens Vesttyskland. Og det sker gennem den forunderlige hovedperson Hans Hoffmann, tyst stoisk spillet af Franz Rogowski. Og det sker gennem hans relation til Viktor Kohl, spillet med forslidt råstyrke af Georg Friedrich.

Viktor er heteroseksuel og til at begynde med stærkt homofobisk. Men det fortager sig, da han forstår den lidelseshistorie, som Hans har været igennem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her