Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Merete Pryds Helle har skrevet endnu en gavmild, rummelig, rund og varm roman

Merete Pryds Helles nye roman skriver sig ind i en bølge af kvindeskildrende danmarkshistorier, men bevarer samtidig forfatterens gode gamle gakkede vandmærke
Kultur
3. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her
Merete Pryds Helle forener sociologisk bredde med individualpsykologisk intimitet.

Merete Pryds Helle forener sociologisk bredde med individualpsykologisk intimitet.

Les Kaner

Årstallet 1984 var gennem årtier uløseligt forbundet med en mandlig forfatter i kraft af en dystopisk fremtidsroman, hvor han behændigt vendte udgivelsesåret på hovedet og leverede en hvas kritik af sovjetkommunismen i særdeleshed og totalitære systemer i almindelighed. Men nu har en kvindelig realist erobret dét år tilbage og serveret noget så selvmodsigende som en utopisk fortidsskildring af 80’erne under venstrefløjens slagsange og kvindebevægelsens farvede bleer, med et sandt mylder af detaljer og med solidt solidarisk greb om de ikke sjældent ret luftige drømme fra dengang. Man er ikke fri for at blive nostalgisk ved at høre gloser som ’mandschauvinist’ og ’søstersolidaritet’ brugt i en adækvat kontekst.

Det vågne hjerte henter sin titel fra selveste Højsangen i Gamle Testamente og har som hovedfigur den gæve og årvågne pædagogmedhjælper Lis, lesbisk og aktiv i KAP (Kommunistisk Arbejderparti). Hun besøger i første kapitel sine arbejderklasseforældre i Tingbjerg og kommer på vejen hjem gennem Utterslev Mose ud for et groft voldtægtsforsøg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her