Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny bog: Portræt af Haydn bringer komponisten ud de andre giganters skygge

Karl Aage Rasmussen har leveret endnu et inspireret komponistportræt
Haydn beundrede Mozart grænseløst og var fortvivlet, da han døde.

Haydn beundrede Mozart grænseløst og var fortvivlet, da han døde.

Historia/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kultur
3. juni 2022

Joseph Haydn beundrede Mozart grænseløst og blev fortvivlet, da den yngre ven og kollega døde. Forholdet til den unge Beethoven var derimod distant, måske endog køligt, men det er da værd at bemærke: I en tid færdedes Mozart, Beethoven og Haydn dagligt i Wiens gader og ændrede hver for sig og tilsammen musikhistoriens gang. Utvivlsomt skrev Haydn mere musik end de to andre og blev dengang opfattet som den ypperste, hvis berømmelse derfor var umådelig i hjemlandet såvel som ude omkring i Europa.

I vore dage er han til stede men klart mindre synligt, i perioder næsten overset, denne »den tredje mand«, som Karl Aage Rasmussen i sin nye biografi kalder Joseph Haydn (1732-1809), der i øvrigt blev gammel for sin tid

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her