Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’På nært hold’ er en gustenbleg film, inspireret af den sidste DDR-borger, der blev henrettet i 1981

Ambitioner og naivitet sender i Franziska Stünkels ’På nært hold’ en DDR-borger i armene på Stasi, der sætter pris på hans evner, og så ruller der ellers en lavine af samvittighedsnag og sofistikerede undertrykkelsesmekanismer
Det professorat, som forskeren Franz Walter (Lars Eidinger, t.h.) drømmer om, er pludselig inden for rækkevidde. Det kræver dog, at han som en god DDR-borger anno 1981 påtager sig at arbejde for Stasi først, og inden længe er Franz Walter både på kant med sine arbejdsgivere og sin egen samvittighed.

Det professorat, som forskeren Franz Walter (Lars Eidinger, t.h.) drømmer om, er pludselig inden for rækkevidde. Det kræver dog, at han som en god DDR-borger anno 1981 påtager sig at arbejde for Stasi først, og inden længe er Franz Walter både på kant med sine arbejdsgivere og sin egen samvittighed.

Fra filmen

Kultur
12. maj 2022

Egentlig regnede forskeren Franz Walter (Lars Eidinger) med, at det ville kræve et års udstationering til et forskningsprojekt i udlandet plus cirka 20 år, hvor røven skulle knokles ud af bukserne, hvis han overhovedet skulle komme i nærheden af det professorat, han drømmer om.

Men bedst som hovedpersonen i Franziska Stünkels intense historiske drama På nært hold har placeret sin håndbagage på bagagehylden i et fly til Etiopien, hvor han skal gøre tjeneste i et år, dukker en fremmed mand op og beder ham følge med ud af flyet. Udlandsrejsen er aflyst, og et professorat i den ikke nærmere definerede videnskabelige disciplin, han arbejder inden for, er hans, når den nuværende professor går på pension om et år. Franz Walter kan ikke tro sit eget held, før de repræsentanter for DDR, der overbringer ham de glade nyheder, henkastet nævner betingelsen. Indtil professoratet bliver ledigt, forventer de, at han som en god østtysk borger påtager sig at arbejde for Stasi. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her