Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Politikeren Ida Auken præsenterer løsninger og håb i ny glimrende klimabog ’Tro på det’

Vi er nødt til at tro på, at vi gør det rigtige med den grønne omstilling. Det er i den kontekst, at Socialdemokratiets Ida Aukens klimabog ’Tro på det’ er skrevet – og i det lys, den skal læses
På en meget inspirerende måde får Ida Auken perspektiveret mennesket ind i naturen og dermed understreget nødvendigheden af, at vi passer på naturen. Alt i mens hun i bogen må erkende, at hun ikke selv er det store naturmenneske. 

På en meget inspirerende måde får Ida Auken perspektiveret mennesket ind i naturen og dermed understreget nødvendigheden af, at vi passer på naturen. Alt i mens hun i bogen må erkende, at hun ikke selv er det store naturmenneske. 

Thomas Lekfeldt

Kultur
27. maj 2022

Lad det være sagt med det samme: Det er en glimrende klimabog, Ida Auken har skrevet. Det er en meget personlig og også meget politisk bog, som ganske vist forholder sig til de videnskabelige rapporter fra især IPCC, men derudover er det ikke en egentlig fagbog med grafer og tabeller som i de fleste klimabøger.

Til gengæld får læseren et unikt indblik i Ida Aukens personlige udvikling fra den vilde ungdom, hvor klimaet ikke havde den store plads, til nutidens modne politiker, hvor både livserfaring og en politisk udvikling fører til en slagkraftig klimapolitiker.

Det familiemæssige islæt i Aukenfamilien går ret naturligt igen, hvor både tidligere miljøminister Svend Auken som onkel og moren Margrete Auken har givet masser af input til at forme den unge Ida Auken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Sørensen

hovedparten alt oksekød vi forbruger i danmark er opvokset i danmark og har haft et liv som malkekvæg. man glemmer ganske enkelt BEVIST, at forbruget af "korn" ( det er så hovedsageligt majs, produceret i danmark som foder ensilage på primært marginale marker) . har haft et langt liv som malkekvæg. altså så har man "Glemt" mælkeproduktionen, i denne opgørelse. hvilket er ret tybisk for vores veganske useriøse storby debat, om kvægbruget.

det er ganske enkelt dårlig videnskab at man glemmer en så betydelig faktor som mælkeproduktionen.

Samtidig i vores påståede bæredygtige hovedstad. jo når i åbner for varmen i kongens københavn så brænder der træ der har groet meget meget LANGT væk fra københavn, og det samme glæder når i københavnere tænder for strømmen, træ der ikke kan nå og gendannes i det tempo som i brænder skoven af. trods det ja så modregnes den CO2 som træet optager når det vokser, mens man ja så IKKE modregner den metan som der efter ti år i atmosfæren, nu er omdannet til co2 som planterne nu optager,

ja man ser også bort fra at dansk kvægbrug udfaser soya fra brasilen og agentina i stor stil. og at ANTALLET af kvæg i danmark er faldende, og har været det lige siden 1950. ja man ser bort fra at ANTALLET af kvæg globalt har været nærmest konstant i verden siden 1970ne. på omkring en milliard. kvæg globalt,

Det er antallet af svin der er eksploderet. og nej et svin kan IKKE SPISE ENSILAGE der er at man kvæner HELE majsplanten og omdanner den til ensilage ved en naturlig fermentering af majsen. debatten er totalitært storby vegansk skævvredet. kvægbruget udleder idag MINDRE metan end det gjorde for 20 år siden. og når vi spiser bøffer i danmark så er sansynligheden for at det er fra en dansk malkeko relativt stor. eller en tysk eller irsk malkeko da tyskland og irland, er vores to største kilder for import af oksekød. mens der er nogenlunde balance mellem import og eksport,

man skal være homo københavnertus stupidt uvidende, for at skrige KLIMA SVIN. til en gumlende malkeko på kløvermarken. mens man står med byggekraner til højre og venstre i sin bæredygtige evigt voksende storby .......

jeg spiser min danske hakkebøf fra danske malkekvæg med god samvidighed.

Torben Nielsen

Efter at have læst anmeldelden af Ida Aukens bog og Martin Sørensens kommentar hertil, kom jeg til at tænke på H C Andersens eventyr om Klodshans. En vidtløftige og lidt selvgode fortælling overfor et jordnært indspark . En død krage i lommen eller et par slåfejl kan nogle gange være på sin plads og være helt befriende. Velbekomme!

Freddie Vindberg

Ida Auken er god nok. Det ligger i blodet.

Steffen Rahdoust Boeskov

Ida Auken er levebrødspolitiker af værste skuffe. Faktisk skole-eksemplet på, hvorfor vores demokrati ikke virker. Uden nogen ideologi, principper eller den mindste personlige integritet.

Jeg er ikke i tvivl om, at hun ville sælge klimaet og hele jordens fremtid for en ministerpost uden at blinke.

Med venner som hende behøver "klimaet" sandelig ingen fjender.

Anders Bentsen

Martin Sørensen, jeg er enig i, at køer udgør et meget lille problem. Men derudover glemmer folk ofte at se på de fremskridt vi laver. Jeg siger ikke at vi er klar endnu, men vi kan gro bøffer under kunstig belysning i vores labs og vi kan efterhånden også lave mælk i vores labs. Det betyder at dem der gerne vil undgå at vi holder dyr, faktisk kan erstatte både kød og mælkeprodukter uden at blive egentlige vegetarer.
Desuden kan mange andre kødprodukter, herunder bacon og hummer mm. erstattes af svampe, som både smager og ligner den ægte vare.
Jeg synes vi mangler den snak i Danmark, så vi istedet for at fremme dyrehold burde vi måske hjælpe nye produktioner igang. Pludseligt er det muligt, og hvis ikke Danmark er med på omstillingen, så kan vi forvente at udlandet sætter sig på produktionen.

Auken og Frederiksen: 'tro på det' og 'lev med det'. Så har teologen og autokraten fået inddæmmet borgernes skepsis og kritik hvad angår den førte (klima-) politik - med gud i den ene hånd og mutter-skrap i den anden.

uffe hellum

Stor tak til Martin Sørensen, godt indlæg!

Jeg tror nu ikke, du har hørt mig skrige af køer der æder kløver fra marker udenfor, hvor man alligevel ikke rigtig kan gro andet. Jeg skriger heller ikke af landmænd, der har mere forstand på driften end jeg og andre fra storbyen.

Jeg HAR sagt, at vi skal reducere, ja faktisk nærmest afskaffe, bur-køer, der hovedsaglig holdes indendørs, og som mest lever af foder der er dyrket med masser af kunstgødning, og transporteret af lastbiler, til en ko, der egentlig hellere selv ville hente sin mad. Det mener jeg, vi kan opnå, ved fornuftige regler for dyrevelfærd, og fornuftige skatter og fradrag på dyrefoder og frie dyrehold.

Der er ingen tvivl om, at klimamæssigt set, skal mælk og kød være meget, meget dyrere, hvis det skal afspejle energi-omkostningerne, sammenlignet med grøntsager, som vi selv kan æde, uden koen som ufrivilligt mellemled.

@Anders Bendtsen - Jeg kan ikke se, hvorfor vi skulle holde os tilbage med hensyn til hummer og østers og krabber - det er jo filter-feeders, så det er bare en anden måde at æde vores eget lort, og forbedre havmiljøet.

Kød er helvedes dyrt, økologisk set - vi betaler bare via skatter og tilskud. Hvis prisen afspejlede virkeligheden, ville alle fornuftige mennesker leve af lokale rodfrugter og lokale grøntsager, med lidt frugt og lidt kød som krydderi, når vi har ekstra penge.

Lige nu er priserne komplet åndsvage, så vi lever af kød og kød og kød og importeret frugt fra Israel og Mexico. Alle os, der ikke vælter os i penge, vi køber naturligvis det, der favoriseres med en billig pris.

Anders Bentsen

Uffe, jeg siger ikke at du nødvendigvis skal holde dig tilbage med noget mad, jeg oplyser blot hvad der findes af mad der laves af svampe. Svampe vokser ud på 10dage og kræver meget lidt af naturen. Det betyder at de under de rette omstændigheder kan være et billigt alternativ til andre fødevarer der i dag er relativt dyre og eftertragtede.
Men det kræver muligvis at man giver tilskud til opstart af produktionen.
PS. Du forbedrer ikke havmiljøet ved at spise østers mv. de renser vandet bedst mens de er levende ude i vandet!