Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Som romankarakter er Geeti Amiris Dunya skåret efter samme skabelon som de klassiske Disneyprinsesser

Mænd forklarer kvinde med afghanske rødder ting om Afghanistan i Geeti Amiris romandebut. Bogens emner er dybt relevante, men det er en skam, at de skal behandles så dilettantisk
»Det kræver ikke en litterat for at sige, at ’Mosaik’ er fladt og ubehjælpsomt fortalt, det kan enhver høre og se. Men en redaktion på Gyldendal har alligevel ment, at bogen skulle udgives. Jeg forstår det ikke, og jeg mener, redaktionen svigter sit ansvar ved at give Geeti Amiri det indtryk,« skriver Informations anmelder.

»Det kræver ikke en litterat for at sige, at ’Mosaik’ er fladt og ubehjælpsomt fortalt, det kan enhver høre og se. Men en redaktion på Gyldendal har alligevel ment, at bogen skulle udgives. Jeg forstår det ikke, og jeg mener, redaktionen svigter sit ansvar ved at give Geeti Amiri det indtryk,« skriver Informations anmelder.

GREGERS TYCHO

Kultur
3. juni 2022

Lad os springe lige ind i en tidlig scene i Geeti Amiris (født 1989) over 400 sider lange romandebut Mosaik. Altoverskyggende hovedperson og jegfortæller Dunya er med sin roomie Agnes på Ølsnedkeren på Nørrebro i København for at fejre, at Dunya er blevet færdig med læreruddannelsen. Scenen er som det meste af romanen skrevet ved hjælp af replikker. Dunya skal finde ud af, hvad hun nu skal, arbejde eller rejse? Men lige der på Ølsnedkeren er hun faktisk mere optaget af en fyr ved nabobordet. Hun venter, til han siger noget, han siger: »Jeg tænkte på, om I havde lyst til at sætte jer sammen med os?«

Replikken transporterer de to kvinder over til nabobordet. Her fortsætter dialogen:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tina Peirano

Havde ellers set frem til denne debutroman. Suk.
Læser anmeldelsen her den 25. maj men datoen i artiklen siger 3. juni.

Steffen Gliese

Den kunne måske blive god, den er jo bare ikke færdig! Måske har forfatteren manglet viden om skabelsesprocesser, hvor man jo først verbaliserer og så skærer fra?
Det burde forlaget have hjulpet hende med.