Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Angela Davis drypper malurt i bægeret på forestillinger om kvindebevægelsens kampe i USA

Med udgangspunkt i sorte kvinders historie drypper Angela Davis malurt i bægeret på traditionelle forestillinger om kvindebevægelsens kampe i USA, uden at hun på noget tidspunkt opgiver ideen om sort-hvid søstersolidaritet
Angela Davis dagen efter, at hun blev løsladt mod kaution. Forinden havde hun siddet 16 måneder i fængsel – retssagen endte med en frifindelse.

Angela Davis dagen efter, at hun blev løsladt mod kaution. Forinden havde hun siddet 16 måneder i fængsel – retssagen endte med en frifindelse.

AP/Ritzau Scanpix

Kultur
10. juni 2022

Angela Davis er indbegrebet af ’den aktivistiske forsker’. Hendes ph.d.-vejleder ved University of California i San Diego var ingen ringere end 1960’ernes venstrefløjsikon Herbert Marcuse. Samtidig udviste hun stor interesse for De Sorte Pantere, kæmpede indædt for afroamerikanske indsatte i fængslerne og opstillede sågar i 1980 til vicepræsidentembedet for USA’s diminutive kommunistparti.

Ikke blot dette. I 1970 blev hun fyret fra sit adjunktur ved University of California i Los Angeles for sine politiske holdninger og på omtrent samme tid sat på FBI’s liste over USA’s ti mest eftersøgte personer. Da en bror til den fængslede venstrefløjsaktivist George Jackson tog en dommer som gidsel i et forsøg på at få Jackson og to af hans meningsfæller løsladt fra Soledadfængslet i Californien, endte det hele i et skuddrama, hvorunder dommeren og tre gidseltagere blev dræbt. Deres våben var registreret i Davis’ navn. Siden blev hun dog pure frifundet, men først efter 16 måneder bag tremmer. Fra 1991 og frem til sin pensionering i 2008 var Davis tilknyttet instituttet for bevidsthedshistorie ved University of California i Santa Cruz.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alan Frederiksen

Altid en fornøjelse at læse det Jørn Brøndal skriver. Hans bog "Det sorte USA" kan varmt anbefales.

Angela Davies kommentarer om krigen i Ukraine vil kunne få "krigsmagerne", der skriver i diverse tråde i avisens kommentarspor op i det røde felt. Hun siger i nedenstående video, at vi bør have et mere nuanceret syn på hvad der sker i Ukraine. Der er problemer med tilhængere af hvidt overherredømme og nazister i militæret. Hun mener Ukrainerne har ret til at forsvare sig selv. Kapitalismen giver næring til racisme og er drivkraften bag klimakrisen. Kapitalismen tænker kun på profit på bekostning af den planet vi bebor. Videoen er på 35 minutter.
https://www.youtube.com/watch?v=peyv1-a48qk

Alan Frederiksen

Altid en fornøjelse at læse det Jørn Brøndal skriver. Hans bog "Det sorte USA" kan varmt anbefales.

Angela Davies kommentarer om krigen i Ukraine vil kunne få "krigsmagerne", der skriver i diverse tråde i avisens kommentarspor op i det røde felt. Hun siger i nedenstående video, at vi bør have et mere nuanceret syn på hvad der sker i Ukraine. Der er problemer med tilhængere af hvidt overherredømme og nazister i militæret. Hun mener Ukrainerne har ret til at forsvare sig selv. Kapitalismen giver næring til racisme og er drivkraften bag klimakrisen. Kapitalismen tænker kun på profit på bekostning af den planet vi bebor. Videoen er på 35 minutter.
https://www.youtube.com/watch?v=peyv1-a48qk

Alan Frederiksen

Altid en fornøjelse at læse det Jørn Brøndal skriver. Hans bog "Det sorte USA" kan varmt anbefales.

Angela Davies kommentarer om krigen i Ukraine vil kunne få "krigsmagerne", der skriver i diverse tråde i avisens kommentarspor op i det røde felt. Hun siger i nedenstående video, at vi bør have et mere nuanceret syn på hvad der sker i Ukraine. Der er problemer med tilhængere af hvidt overherredømme og nazister i militæret. Hun mener Ukrainerne har ret til at forsvare sig selv. Kapitalismen giver næring til racisme og er drivkraften bag klimakrisen. Kapitalismen tænker kun på profit på bekostning af den planet vi bebor. Videoen er på 35 minutter.
https://www.youtube.com/watch?v=peyv1-a48qk