Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’De første sommerhuse’ undersøger den danske alternative levemåde ved skov og strand

For alle, der har et sommerhus eller noget lignende, er Line Vestergaard Knudsens lille bog en guldgrube af iagttagelser og oplysninger om den kulturelle virkelighed, der lever i de ældre sommerhuse
Hornbæk Strand i 1894, som Carl Carlsen (1855-1917) malede den.

Hornbæk Strand i 1894, som Carl Carlsen (1855-1917) malede den.

Wikimedia Commons

Kultur
24. juni 2022

Heather Hill hedder et naturskønt, bølgende kuperet område ud til kattegatkysten midt mellem Vejby og Rågeleje Det angelsaksiske navn skyldes ejeren af bakkerne, en dansk gift britisk rigmand, der i 1910 på den sidste bakke før stranden lod opføre en prægtig sommervilla i engelsk stil på to etager med skorstenspiber og hollandske kakler i køkken og badeværelserne. Krigen kom, ejeren mistede interesse for stedet, villaen forfaldt og blev siden til egnens sommerhusbørns utilfredshed revet ned, hvorefter Heather Hill blev fredet og undgik derved at blive offer for de omfattende og naturmæssigt set ganske hensynsløse udstykninger til sommerhusgrunde, der i de tider var i fuld gang over hele nordkysten.

Villaen i Heather Hill var på flere måder udtryk for den nye tendens i tiden før Første Verdenskrig, hvor velhavende folk byggede sommervillaer fra Helsingør udefter mod Hornbæk og Gilleleje og altså helt til de gamle små fiskerlejer fra Rågeleje til Liseleje, siden længere endnu frem mod Hundested.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Ca. 1964-65 var en årgang sociologistuderende, incl. mig selv, med til at gennemføre, under lektor Erik Høghs ledelse, en undersøgelse af sommerhusets udbredelse på Sjælland. Det gav anledning til en mindre skandale, da det viste sig at Høgh havde solgt undersøgelsen til en opdragsgiver, uden de studerendes vidende. Disse kom således til at virke som gratis arbejdskraft for lektoren.
Jeg gad vide om rapporten fra denne undersøgelse stadig kan findes.