Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kjell Askildsens ’Omgivelser’ er en lille mestertekst og umulig at ryste af sig

’Omgivelser’, Kjell Askildsens måske mest radikale roman (1969), fører modernismen til dens kant
Kjell Askildsen, som døde i fjor, en uge før han ville være fyldt 92 år.

Kjell Askildsen, som døde i fjor, en uge før han ville være fyldt 92 år.

Jakob Dall

Kultur
17. juni 2022

Tager man en fransk ’nouveau’-roman og anbringer den på en lille norsk ø, to kvadratkilometer stor, beliggende to kilometer fra fastlandet, får man Kjell Askildsens Omgivelser, som nu foreligger på dansk. En lille mestertekst, umulig at ryste af sig. En studie i jalousi og klaustrofobi, men også en flot opvisning i episk økonomi. Samt derudover en demonstration af, hvorfor modernismen på et tidspunkt må nå ud til sin grænse.

Kjell Askildsen, som døde i fjor, en uge før han ville være fyldt 92 år, har engang sagt til en samtalebog, at når han flere gange måtte lægge halvfærdige og næsten færdige romaner til side, skyldtes det, at han skrev så langsomt. Selv udviklede han sig hurtigere, end manuskriptet skred frem. Alligevel blev det til fem romaner, af hvilke Omgivelser er langt kortest, i formel henseende hans mest radikale og mest modernistisk-eksperimenterende værk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helle Wisbech

Nogen gange er anmeldelser også kunst. Tak for denne.